Článek
Děti minulý podzim pod vedením lektorky Kláry Kolmanové osázely truhlíky na školní terase a políčko na zahradě obilím. V průběhu roku pak o klásky pečovaly, prožily několik projektových dopolední věnovaných pěstování obilí a tématu chleba v širším kontextu, napekly cukroví či oslavili masopust.
Své výpěstky pak děti vzaly s sebou do Malešova u Kutné Hory, kde se nachází Ekocentrum Divočina. Tady z nich umlely mouku a upekly křupavé bochánky a houstičky. S vedoucí ekocentra Helen Vodrážkovou si zároveň povídaly o udržitelném pěstování různých plodin a vyrobily si například pesto z divokých bylin a pečených rajčat. „Totální dobrota,“ neslo se unisono kolem společného stolu, než žáci vyrazili vlakem zpět do Kutné Hory.
„Dětem to pomohlo uvědomit si, odkud pochází potraviny, které denně vídají na talíři,“ pochvaluje si projekt učitelka Klára Peroutková ze ZŠ T. G. Masaryka. „Hezká úroda ze školních políček nám ukázala, že projekt se hodí i pro větší městské školy, které třeba nemají možnost vlastní zahrady,“ dodává lektorka Klára Kolmanová.
Autorka: Lucie Römer