Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Odkud se berou potraviny?

Foto: Nadační fond Eduzměna

Děti venku pečou chléb

Dožínkami v ekocentru Divočina vyvrcholily roční projekty žáků ze základních škol na Kutnohorsku, nazvané „Život chleba“.

Článek

Děti minulý podzim pod vedením lektorky Kláry Kolmanové osázely truhlíky na školní terase a políčko na zahradě obilím. V průběhu roku pak o klásky pečovaly, prožily několik projektových dopolední věnovaných pěstování obilí a tématu chleba v širším kontextu, napekly cukroví či oslavili masopust.

Své výpěstky pak děti vzaly s sebou do Malešova u Kutné Hory, kde se nachází Ekocentrum Divočina. Tady z nich umlely mouku a upekly křupavé bochánky a houstičky. S vedoucí ekocentra Helen Vodrážkovou si zároveň povídaly o udržitelném pěstování různých plodin a vyrobily si například pesto z divokých bylin a pečených rajčat. „Totální dobrota,“ neslo se unisono kolem společného stolu, než žáci vyrazili vlakem zpět do Kutné Hory.

„Dětem to pomohlo uvědomit si, odkud pochází potraviny, které denně vídají na talíři,“ pochvaluje si projekt učitelka Klára Peroutková ze ZŠ T. G. Masaryka. „Hezká úroda ze školních políček nám ukázala, že projekt se hodí i pro větší městské školy, které třeba nemají možnost vlastní zahrady,“ dodává lektorka Klára Kolmanová.

Autorka: Lucie Römer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz