Hlavní obsah
Knihy a literatura

Corto Maltese – námořní kapitán, lump pevných mravních zásad a snílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Argo

Corto Maltese - obálka knihy

Jeden ze základních kamenů moderního evropského komiksu, který má miliony fanoušků po celém světě, vychází v nakladatelství Argo. To chce vydat všechny příběhy, které napsal a nakreslil Hugo Pratt.

Článek

Mezi nejlepší evropské komiksové řady patří i Corto Maltese italského kreslíře Huga Pratta. Pokud se zajímáte o komiksový historický kontext, tak autora silně ovlivnil argentinský kreslíř Alberto Breccia, kterému jsme v Argu vydali už dva komiksy. Pratt zase přímo fatálně zapůsobil na Mila Manaru, další komiksovou legendu, kterou v Česku ze tří uvedených známe asi nejlépe.

Milo Manara v současnosti kreslí komiksovou adaptaci Jména růže Umberta Eca. Můžete se na ni v Argu těšit. Ale vraťme se ke Cortovi, námořnímu kapitánovi, lumpovi pevných mravních zásad a hlavně romantikovi, snílkovi a bláznovi v tom nejlepším slova smyslu. Hlavní hrdina se narodil (podle Huga Pratta) Léta Páně 1887 na Maltě. Jeho otec byl corwallský námořník a matka sevillská Cikánka – proto ta divoká a nestálá krev. Literárně se hrdina zrodil o osmdesát let později – jeho první příběh Balada o slaném moři vyšel v roce 1967, a když dostal knižní podobu (1976), hned si z mezinárodního komiksového festivalu v Angouleme odnesl cenu za nejlepší zahraniční komiksové album.

Tou dobou už ale Corto Maltese nebyl neznámým pojmem, autor uváděl jeho další příběhy časopisecky, a ty si získávaly stále větší oblibu fanoušků i kritiky. Vzhledem k tomu, že ve Francii vycházel i v levicově orientovaném časopisu Pif, je škoda, že se nikdy neobjevil v české podobě. Pif jako takový u nás má dlouhou tradici. Corto Maltese si ale musel počkat až do roku 2019, aby se na další čtyři roky – zřejmě pro malý zájem čtenářů – odmlčel.

Nyní se přestěhoval do nakladatelství Argo, kde dostává další šanci. Doufáme, že se nestane dalším komiksovým Ahasverem, jakým je jiný komiksový hrdina Thorgal, jenž od roku 1990 vystřídal již čtyři nakladatelství. Corta Maltese bychom rádi vydali celého – nebo alespoň všechny příběhy, které napsal a nakreslil Hugo Pratt. Důvodů je víc, i když tím hlavním je, že Corta a jeho mile cynický přístup ke světu máme rádi.

V tom nejsme sami, všeobecně je považován za jeden ze základních kamenů moderního evropského komiksu a jeho fanoušků jsou po celém světě miliony. Dalším důvodem je i skutečnost, že rádi zaplňujeme bílá místa na mapě, a právě Corto Maltese by se měl dočkat řádného vybarvení, protože jeho komiksy jsou skutečně pestré, a to jak kresbou, tak textem.

A proč jsme vydali právě Benátskou báji a nepokračovali chronologicky? Hledali jsme samostatně stojící příběh, ve kterém byl Hugo Pratt na vrcholu sil. Hledali jsme album, které by mohlo předvést autorovu bravuru a Cortovu lehce donquijotovskou podstatu. A Benátská báje, sedmý příběh, tohle všechno obsahuje. Příběh je vysoce literární a svou stavbou dost připomíná řemeslné postupy Umberta Eca. Najdete zde celou řadu spiknutí, legend, narážek, lží, pravd, mystiky a krásných žen, které by jinému autorovi vystačily na stovky, ba tisíce komiksových stran. Hugo Pratt je ale v Benátkách jen na krátké návštěvě, aby nechal svého hrdinu pátrat po tajuplném smaragdu, jehož původ sahá až ke královně ze Sáby.

Nečekejte ale překombinovaný thriller – na takové Pratta neužije. Celá Benátská báje je snivá hříčka, šprým, který autor (a nejen on) vyvede svému hrdinovi. Snad vás zaujme a bude se vám líbit. Byla by škoda ve vydávání Cortových dobrodružství nepokračovat. Čeká na nás celá řada skvělých příběhů  – ale vše záleží na vás, na čtenářích. My jsme připraveni vám je zprostředkovat.

(Richard Klíčník)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz