Hlavní obsah
Knihy a literatura

Hororová Rudá Karkule – s poezií Tomáše Peřiny kouzlí Franta Skála i Karel Dobrý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: František Skála

Ilustrace Františka Skály k poezii Tomáše Peřiny

Hororové básničky zabydlené podivnými příšerami a bizarními představami vyšly jako debut Tomáše Peřiny s ilustracemi Franty Skály. Teď ke knize přibyla i audionahrávka na vinylu - interpretem je charismatický Karel Dobrý.

Článek

Zlé nemluvně jak podlý vrah

se plíží mezi stíny

a šíří démonický pach

rok neměněné plíny.

Rukopis Tomáše Peřiny byl jedním z nejrychleji přijatých k vydání. Prý to trvalo přesně 46 minut, což asi odpovídá době přečtení celé sbírky. „Psal jsem pro hravého čtenáře,“ nechce autor omezovat adresáty svých veršů jen na ty dětské. „Vím, že každého dospělého ke hře snadno nepřimějete.“ Jemu se to však podařilo.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Tomáš Peřina

V nakladatelství si navíc řekli, že tak dobrý text zasluhuje speciální péči a oslovili ilustrátora Františka Skálu, který s nadšením přijal a pro knihu vytvořil sérii surrealistických koláží. Skvělé se mu podařilo vystihnout hororové slovní obrazy, ale i humor Peřinovy poezie. Mimozemšťany vytvořil ze suchých rostlin, pro zubní kazy zašel za svojí dentistkou.

S tím nutkavým pocitem, že si poezie Tomáše Peřiny zaslouží zvláštní zacházení, ale nebylo nakladatelství Argo samo, proto nedlouho po knižní podobě vyšla i stejně opečovaná audiokniha. Tympanum se rozhodlo vydat ji nejen v elektronické podobě, ale také jako artefakt na vinylové LP.

Na ní Tomáš Peřina promlouvá charismatickým hlasem herce Karla Dobrého. Ukázku si můžete pustit TADY. Herci se hlasem podařilo úplně to samé jako Skálovi jeho ilustracemi – podpořit atmosféru táhlé hrůzy i humor. Nahrávku provází hudba Ivana Achera.

Foto: Nakladatelství Argo

Tam uvnitř něco je

Kniha vyšla i jako bibliofilie s originálním grafickým listem Františka Skály.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Karel Dobrý

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz