Hlavní obsah
Knihy a literatura

S. A. Cosby, osobitý hlas současné americké kriminální literatury, má Slzy ostrý jako břitva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sam Sauter pro nakladatelství Argo

Autor S. A. Cosby

Jeden z nejosobitějších amerických autorů současnosti pracoval jako vyhazovač, stavební dělník nebo manažer prodeje. Dělal také maskota pro řetězec fastfoodů. Když zrovna nepíše příběhy o vraždách a násilí, pracuje jako asistent v pohřebním ústavu.

Článek

S. A. Cosby, který se narodil v roce 1973 ve Virginii, začal původně studovat angličtinu na univerzitě, ale když jeho matka těžce onemocněla, musel studia přerušit a najít si práci. Všechna jeho výše popsaná zaměstnání se mu hodila k jeho literární tvorbě, která vykrystalizovala v brilantním stylu „jižanského noiru“. Pozornost na sebe strhl románem Má nejtemnější modlitba, který vyšel v roce 2018.

Vydání Asfaltové pustiny v roce 2020 (česky v nakladatelství Argo, 2022) autora doslova katapultovalo mezi hvězdné spisovatele. Příběh z virginského venkova (odehrává se v roce 2012) s antihrdinou Beauregardem, plný automobilových honiček, akčních scén, ale také filozofických pasáží, se dostal do seznamu dvaadvaceti nejlepších titulů roku. Mimo jiné vyhrál literární ceny Anthony a Los Angeles Times Book Prize, a dokonce se začalo mluvit o filmové verzi. Tehdy sedmačtyřicetiletému Cosbymu se po více než dvaceti letech literární kariéry konečně dostalo patřičné pozornosti.

Foto: Sam Pauer pro nakladatelství Argo

S. A. Cosby

Úspěch románu autora příjemně zaskočil. „Takový ohlas na Asfaltovou pustinu jsem rozhodně nečekal ani v nejdivočejších snech,“nechal se jednou slyšet. „Byl jsem ohromen faktem, kolik čtenářů se chtělo vžít do postavy Beauregarda a prožít příběh jeho očima.“ Teď si možná říkáte, co je na příběhu tak zvláštního… Jde přeci o klasickou zápletku o muži, který se chce odstřihnout od své minulosti, ale minulost má jiné mínění. Jenže viděli jste někdy díla Quentina Tarantina nebo bratří Cohenů? Ti také vzali relativně ohranou a jednoduchou dějovou kostru, a přesto ji dokázali svérázným a osobitým pojetím povýšit na téměř kultovní dílo.

Stejně skvělá novinka Slzy ostrý jako břitva

„Nadupaná gangsterka u které měl hlavní hrdina i srdce. Prostředí černé a ještě tmavší. Sem tam drogy, sex i kapka humoru. Napsáno na pána, prostě jízda,“ píše jeden ze čtenářů na Databázi knih o Cosbyho novince, která vyšla na podzim loňského roku.

Provokativní, surový, ale dojemný thriller Slzy ostrý jako břitva vyprávějí příběh otcovství a odplaty. Dva zavraždění synové. Dva otcové, jeden černoch, druhý běloch. Pomsta bude bolet.

Foto: Nakladatelství Argo

S. A. Cosby: Slzy ostrý jako břitva

Bývalý vězeň Ike Randolph už patnáct let seká latinu (a trávníky). Poté co vyšel z vězení naposled, založil si zahradnickou firmu a dodržuje zákony, jak to jen jde. Když ale tomuto černochovi zaklepe na dveře policie, tuší, že to nic dobrého nevěstí. Na to, co přijde, ale připraven nebyl. Jeho syn Isaiah se spolu svým manželem Derekem stal obětí úkladné vraždy. A i když se Ike se synem po svatbě nikdy pořádně nesmířil, teď je zdrcen žalem. Ani Derekův otec Buddy Lee homosexualitu svého syna nikdy nepřijal. Díky svým kontaktům v podsvětí teď ale Buddy hodlá vypátrat, kdo má jeho syna na svědomí.

Ike s Buddym nemohou být rozdílnější, krom zkušeností z kriminálu je spojuje jen dlouho potlačovaná láska k synům, jejichž smrt chtějí pomstít. Než si to s viníky vraždy vyřídí, budou čelit nejen vlastním předsudkům vůči světu gayů, ale i vůči sobě navzájem.

Se svým novým románem se S.A. Cosby vrací jako jeden z nejosobitějších hlasů americké kriminální literatury. Stejně jako v předchozích Cosbyho románech je rasismus zobrazen jako zdroj bezedné bolesti pro své oběti: v románu Slzy ostrý jak břitva pro ty, kdo se mstí – a někdy i pro své pachatele. Kniha do svého svižného vyprávění vplétá i další společenské zlo, homofobii. Srdce jsou tak lámána a lidské duše drceny ještě širší škálou hrůzných způsobů.

Cosbyho jazyk překračuje hranice klišé a dělá z autorových knih něco originálního a neotřelého. Když se s Buddym chystají na přestřelku se zabijáky, prohlásí Ike: „Můžu si sehnat zbraň, kdy budu chtít. Tohle je Virginie. Skoro je prodávaj v trafikách.“ Podobně trefných komentářů současné situace je román plný.

Precizní próza je tak dobře napsaná, že působí jako bychom sledovali film – knize vládnou emoce a vztahy. Čtení románu Slzy ostrý jak břitva je niterný zážitek, prudký zásah do srdce a potěšením pro smysly zároveň. V atmosférickém jižanském thrilleru se mísí akčnost a dovedná stavba zápletky jako málokde.

Jana Staňková

#MojeArgo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz