Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tam uvnitř zaručeně něco je! A vytvořil to František Skála s básníkem Tomášem Peřinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Ilustrátor František Skála

Na začátku všeho ale ještě František Skála nebyl. Byl tam Tomáš Peřina, začínající autor, který poslal do nakladatelství své básničky. Staly se nejrychleji přijatou knihou, trvalo to jen 46 minut, píše redaktor nakladatelství Richard Klíčník.

Článek

Autor Tomáš Peřina v průvodním dopisu uvedl, že má rád Tima Burtona a Jona Kenna Mortensena. „To by mohl říct každý!“ řekli jsme si a rozklikli přílohu. A začali se divit a začali se bát!

Tomáš Peřina totiž umí. Jeho texty jsou plné slovních hříček a nečekaných point, mají rytmus a mají melodii. Následovalo rychlé googlení, ale opravdu, autor nikdy nic nepublikoval. Záhy se nicméně ukázalo, že je absolventem konzervatoře Jaroslava Ježka, kde vystudoval textařinu. A bylo poměrně jasno, studenti téhle školy jsou vidět. Z autorů Arga stačí jmenovat třeba jen Emila Hakla, ale výborných a slavných absolventů této instituce je opravdu dost.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Tomáš Peřina

Rudá Karkule

Z Karkulky už je velká slečna, navíc ne zcela ošklivá. Ozbrojená a nebezpečná,
s košíčkem plným střeliva.

K tomu dvě velké bystré uši, s gigantickýma očima.
Také, jak čtenář správně tuší, obrovské, ostré zuby má.

Po slavném vlčím přepadení, kteréžto líčí pohádka,
ve vlkodlačici se mění… nadchází pomsta přesladká.

Je z ní teď ženská jako hrana, rozhodně žádná křehule, hrozivá, vlky obávaná, ukrutná Rudá Karkule.

Mořský vlk v pruhovaném tričku, všemocný rudý vlčí mág

netroufnou si už na babičku, (přece je s ní ten zabiják!).

Choulí se v norách, šednou děsem, s kňučením ohon svěsili.
Vlci se bojí chodit lesem.
Dokonce i ti zvlčilí.

Foto: František Skála

František Skála: Rudá Karkule

Žádné kompromisy! Jen to nejlepší

S přijetím textu k vydání ale následovala otázka, jak by měla knížka vypadat. Hororové poezie pro děti u nás zrovna moc nevychází, takže nebylo moc čeho se chytit. Naše myšlenky se ale ubíraly jasným směrem – tohle je tak dobré, že si to zaslouží speciální péči. Když půjde o obyčejnou knížečku, mohlo by se jí stát, že zapadne v tom obrovském množství ostatních titulů, které každoročně vycházejí.

A tak nás napadlo, že nebudeme dělat kompromisy a oslovíme nejlepšího ilustrátora, který nás k danému textu napadl. Poslali jsme básničky Františku Skálovi, který je známý tím, že nemá moc času a hodně si vybírá. Netrvalo to sice 46 minut, ale asi 36 hodin, než se František Skála ozval a nadšeně nám do telefonu vysvětloval, že „Tam uvnitř něco je nemůže ilustrovat nikdo jiný než on.“

Teď už to jen dotáhnout…

Pak už to trvalo jen rok příprav, než knížka spatřila světlo světa. První tři měsíce jsme si pinkali text s autorem, pilovali, vylepšovali, brousili, obráběli, pucovali a leštili. Redaktorka Tereza K. Verecká shodou okolností vystudovala stejnou školu, takže za sebou měli s Tomášem stejný dril a byli schopni se konstruktivně bavit o variantách textů. Na komunikaci redaktora s autorem vždy záleží nejvíce. Pochopitelně jde i o chemii mezi autorem a výtvarníkem, ale tady jsme věděli, že jsou básně v dobrých rukou, kterým se dá věřit.

Ale museli jsme si pochopitelně počkat. František Skála se k ilustracím, které nakonec mají formu surreálných koláží, dostal až na podzim loňského roku. Když poslal první ukázky, byli jsme nadšeni. A to jsme netušili, že výsledek bude ještě daleko bombastičtější než náčrty, u nichž autor teprve hledal správnou polohu, než se vrhne do práce naplno.

Spi sladce

S křikem se v potu vzbouzím ze sna, neboť mě kolem ledničky
honila v tom snu strašná mlsná kazící mléčné jedničky.

V tomhle snu černém jako kazy míhaly se mi pod víčky mrazáky, které v zádech mrazí, třaslavá želé, rakvičky.

Co když se večer vrátí zpátky proklatá mlsná, spánek sladký… mdloby se o mě pokouší.

Dej Bůh, ať v klidu zestárnu, aniž bych potkal cukrárnu,

dům hrůzy nejhorší.

Foto: František Skála

František Skála: Spi sladce

Kus srdce i duše

Na Světě knihy se u našeho stánku zastavil jeden čtenář, který vysvětloval, že si domů z nedostatku místa kupuje pouze knihy, na nichž je vidět, že v nich autoři nechali kus duše. Pak nám řekl, že dětské horory ho nezajímají. Ale nakonec čerstvé Tam uvnitř něco je přece jen otevřel. A pak si je koupil hned dvakrát. A o to tu jde. Tam uvnitř skutečně něco je. Texty i ilustrace mají duši i srdce. Nejinak je na tom i sazba Vladimíra Vimra, který udělal všechno pro to, aby grafika knihy nezaostávala za kvalitou textů a ilustrací. Ostatně výsledek můžete posoudit sami.

Celému počinu uvěřila i grantová komise Ministerstva kultury České republiky, a knihu podpořila, díky čemuž může stát necelých 350 Kč. Za pomoc děkujeme, bez podpory by kniha byla výrazně dražší.

Ještě lepší verze

Na závěr máme ještě jednu informaci. Pro sběratele jsme vyrobili sto kusů „vylepšené“ verze podepsané autorem, s plátěným hřbetem, ilustrací navíc, ve speciálním boxu a hlavně s originální litografií Františka Skály. Ta má pochopitelně výrazně odlišnou cenu, ale věříme, že si tento artefakt určitě najde svoje příznivce. Dáme včas vědět, kdy vyjde.

Richard Klíčník

Foto: Nakladatelství Argo

Tam uvnitř něco je

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz