Hlavní obsah
Příroda a ekologie

A je po klidné dovolené: Zmutovaní švábi se ve Španělsku přemnožili, potrápí zejména na Mallorce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wilfredor / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Na dovolené u moře si chce každý užít trochu toho idylického klidu. Když ale v apartmánu najdete švába, je rázem po idyle. Takové problémy nyní trápí Španělsko, zejména pak jeho Baleárské ostrovy.

Článek

Výskyt švábů v těchto dovolenkových destinací není ničím neobvyklým. Ve Španělsku se vyskytují každoročně. Letos je ale jejich výskyt extrémní a ve srovnání s loňským rokem o desítky procent vyšší. Trápí nejen pevninské Španělsko, nejvíce jich najdeme na Mallorce a dalších Baleárských ostrovech.

Jsou to klimatické změny, které umožňují jejich rychlejší a častější rozmnožování. U švábů taktéž dochází ke genetickým mutacím, které člověku znesnadňují boj s nimi. Tito zmutování švábi jsou totiž mnohem odolnější proti přípravkům, které by nás jich měli zbavit. Navíc se takoví švábi mohou dostat i do odlehlých oblastí, kde se běžně nevyskytují. Na vině je zejména přeprava potravin z jednoho místa na druhé a s ním i přeprava zmiňovaných švábů.

Je třeba se ale takových švábů bát a mohou člověku ublížit? Z principu věci není šváb nebezpečným živočichem, který by byl přímým ohrožením pro člověka. Stejně ale jako většina hmyzu i šváby jsou přenašeči různých bakterií a virů, které nám následně mohou způsobit zdravotní komplikace. Proto je jejich přítomnost v obydlí člověka nežádoucí.

Jakmile se šváby dostanou do bytu nebo do domu je jen obtížné se jich zbavit. V Česku se jejich hubením zabývá řada deratizátorských firem. Jejich zásahy jsou většinou úspěšně. To ale proto, že u nás ještě nejsou právě tito zmutovaní švábi, kteří jsou do jisté míry odolní i proti deratizaci. Šváb je navíc obecně velmi odolným druhem hmyzu. Dokáže přežít i v extrémních podmínkách. Bez vody dokáže vydržet až měsíc, bez potravy dokonce tři měsíce.

Pro člověka může být šváb na první pohled děsivý svým vzhledem i velikostí. Ty největší exempláře totiž mohou dorůstat až velikost deseti centimetrů. Záleží na konkrétním druhu. Těch bylo na světě zaznamenáno něco kolem třech a půl tisíce. V Česku ale původně žilo pouze pět druhů tohoto odpudivého hmyzu, zavlečeny sem však v průběhu let byly i další druhy. Celkem se tu tak můžeme setkat až s jedenácti druhy švábů.

Druhy, které žijí zejména v přírodě, jsou aktivní přes den. Ty, které jsou ale zvyklé koexistovat s lidmi a přebývat v jejich obydlí, ožívají zejména v noci. Přes den tak o nich vůbec nemusíme vědět.

Zmutovaní švábi nám mohou naši dovolenou pěkně znepříjemnit a zbavit se jich nebude nic jednoduchého. My Češi máme ale tu tendenci vinit provozovatele ubytování z přítomnosti švábů z důvodu nedostatečného úklidu a nečistot. Jenže švábi s nečistotami nemají nic společného. V každém případě jsou ale švábi zdravotní riziko, se kterým je třeba okamžitě něco dělat. Navíc nám mohou zničit dojem z celé dovolené, na kterou jsme se tak těšili.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz