Hlavní obsah
Finance

Adventní trhy na Staroměstském náměstí si nemůže dovolit každý. Za svařák 90 a za langoše 150 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hynek Moravec / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Adventní trhy na Staroměstském náměstí

V předvánočním čase je naším zvykem navštěvovat adventní trhy ve městě, kde bydlíme, případně se často jezdí do Prahy, aby se děti i jejich rodiče pokochali krásnou výzdobou zejména na Staroměstském náměstí.

Článek

Prostor Staroměstského náměstí je nejvyhlášenějším adventním trhem v Praze. Existují však i jiná místa, kde můžeme tuto atmosféru nasát. Některá jsou i krásnější a mnohdy podstatně levnější. Pokud vás tedy přemrštěné ceny nelákají, zkuste třeba adventní trhy na náměstí Míru. Celkově je místo mnohem klidnější a krásná výzdoba s pozadím kostela svaté Ludmily vám navodí tu pravou vánoční atmosféru.

Na všech těchto trzích ale ceny oproti loňsku prudce vzrostly. Odhaduje se, že zdražení dosahuje až k deseti procentům. Nákup na takovém adventním trhu, zejména pak na Staroměstském náměstí, může rychle vyprázdnit naše peněženky. Dvě deci svařeného vína si tu dáte za 90 korun, za klobásu nebo langoše 150 korun, palačinky se pohybují kolem 140 korun a porce pečených kaštanů stojí 120 korun. A to už opravdu není pro každého.

Kromě vysokých cen je třeba si dát pozor i na to, že se nás někteří prodejci snaží napálit. Tradičně se na Staroměstském náměstí prodávají staročeské bramboráky se zelím, které lákají nízkou cenou. Ne tak nízkou, aby to někomu mohlo přijít podezřelé, ale cenou takovou, za kterou je člověk ochoten si tuto pochoutku koupit. Jenže uvedená cena platí za 100 gramů. Pokud si tedy takový bramborák se zelím dáte, váží mnohdy i přes 300 gramů. Zaplatíte tak více než trojnásobek, než jste si původně mysleli. Jen málokdo při zjištění ceny jídlo odmítne. Většina z nás poctivě vytáhne peněženku a předražený bramborák zaplatí.

Foto: Naturally

Nádhernou vánoční výzdobu spatříte většinou jen zpovzdálí mimo davy

To samé platí i o tradiční nabídce pražské šunky. Zde je také cena uvedená za 100 gramů. Když se vám tedy na silný plátek pražské šunky budou sbíhat sliny, buďte si jistí, že se vaše peněženka pořádně prohne. A takových stánkařů na Staroměstském náměstí objevíme více.

Poslední dobou se stalo zvykem, že prodejci pro zvýšení atraktivnosti nabízené pokrmy označují přízviskem staročeský. A takové přízvisko dostanou mnohdy i věci, které prostě staročeské být nemohou. A někdy je to až k pousmání. Pokud je to ale někomu jedno, může si na adventním trhu dát například staročeské krevety, šneky nebo ústřice.

Na Staroměstském náměstí navíc nemáme prakticky možnost si krásnou výzdobu a vánoční atmosféru užít, protože je to tam doslova hlava na hlavě. Abyste se vůbec někam dostali, musíte se prodírat davy zvědavců, kteří si stejně jako vy přišli užít vánoční Prahu. Čekání ve frontách na jídlo a nápoje je pak dalším zpestřením, kterého se nám na nejvyhlášenějším adventním trhu dostane.

Staroměstské náměstí je sice nádherné samo o sobě a vánoční výzdoba z něj dělá místo naprosto unikátní, pokud je sníh je to ještě o něco lepší, ale metody prodejců, přemrštěné ceny, davy lidí a čekání ve frontách nás otráví tak, že z vánoční atmosféry stejně nic mít nebudeme. A to je velká škoda.

Zpracováno na základě návštěvy adventních trhů na Staroměstském náměstí a náměstí Míru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz