Hlavní obsah
Zdraví

Antibiotika přestávají fungovat. Když přestanou fungovat úplně, začneme umírat na banální nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pietro Jeng / Creative Commons / pexels.com

Antibiotika byla v době svého objevu světovou senzací. Za skoro 100 let své existence zachránila antibiotika nespočet životů. Teď v lékárnách chybí. Je to ale takový problém? Bakterie jsou už mnohdy vůči nim rezistentní.

Článek

Nedostatek léků v České republice se řeší už několik měsíců. V lékárnách chybí i antibiotika, zázrak lékařské vědy 20. století. Co je ale ještě více alarmující je to, že bakterie začínají být na mnoho druhů antibiotik rezistentní. A můžete si za to sami.

Rezistence bakterií vůči antibiotikům je způsobena chybným užíváním antibiotik a jejich aplikací prakticky na všechno. Pokud si ale myslíte, že se to týká pouze těch, kteří takto chybně antibiotika užívají, pak se naprosto mýlíte. Problém, který právě vzniká, je plošný. Bakterie nebudou rezistentní na antibiotika jen u osoby, která užívá antibiotika nadměrně, ztrácí své léčivé účinky pro celou populaci.

Každý rok zemře v Evropě přes 30 tisíc lidí v důsledku infekce bakterií, která už je na antibiotika odolná. Tomuto trendu se říká antibiotická rezistence. Podle odborných studií existují odhady, že počet úmrtí v důsledku takové rezistence se bude každý rok zvyšovat. V roce 2050 by každoročně na nemoci léčené antibiotiky mohlo zemřít i 10 milionů lidí.

Antibiotika se v Česku i v dalších zemích Evropy čím dál více užívají k léčení banálních onemocnění. Jedná se především o běžné nachlazení, kašel, rýmu či dokonce kožní onemocnění. Nadměrné uživání antibiotik je znatelnější u mladších generací. Obecně platí, že v každé další generaci jsou antibiotika užívána více a nesprávněji. Mnoho mladých dnes přichází za doktorem s žádostí o vystavení receptu na antibiotika, aniž by je skutečně potřebovali. To vyplývá z výzkumu společnosti Engage Hill a REMMARK.

V tomto výzkumu se také ukázala alarmující fakta, která ukazují, že dnešní mladá generace o antibiotikách neví prakticky nic. Skoro třetina dotazovaných si totiž myslí, že antibiotika zabíjejí viry a více jak třetina se domnívá, že užíváním antibiotik se zkrátí doba nachlazení, neboť právě na takové onemocnění jsou antibiotika účinná.

Je potřeba aktivní osvěta u mladých, aby věděli, k čemu tyto léky slouží. Pokud se chybnému a nadměrnému užívání antibiotik neudělá okamžitá přítrž, může to mít pro lidstvo fatální důsledky. Antibiotika jsou totiž nenahraditelná. Pokud přestanou účinkovat, pak na spoustu nemocí, které léčí, nebude existovat žádný prostředek léčby. A lidé začnou umírat na onemocnění, která právě díky antibiotikům považujeme za banální.

Jedním z příkladů je angína. Máme ji za zcela běžnou nemoc. Ve společnosti je hojně rozšířena. Škrábání v krku a nateklé mandle nejsou vůbec nic příjemného. Člověk nemůže ani polykat a často je angína doprovázena vysokými teplotami. Jenže si stačí vzít antibiotika a za dva dny už se cítíme lépe, do týdne jsme většinou fit. Pokud antibiotika ale na angínu nezaberou, znamená to pro nás vážné zdravotní komplikace. Tato nemoc pak bude nezřídka končit smrtí.

Opravdu nám stojí za to takto hazardovat s tímto zázrakem moderní doby? Pokud lidstvo začne reagovat až budou antibiotika neúčinná, bude už pozdě. Buďme proto prosím všichni zodpovědní a nezneužívejme antibiotika, ať slouží ještě našim potomkům po dlouhé věky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz