Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bhútán: Pánské přirození jako znak moudrosti najdete všude, národní štěstí je ekonomický ukazatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Douglas J. McLaughlin / Wikipedia Commons / pexels.com

Typické malby na bhútánských domech

I ti, kteří mají v geografii přehled, by tento poměrně malý stát na mapě pravděpodobně chvíli hledali. Není to totiž země, o které se příliš mluví. I přesto je ale zajímavá a zcela netradiční svou kulturou a zvyklostmi.

Článek

Bhútán najdeme v Asii v těsné blízkosti Indie, Nepálu, Číny či Bangladéše. Název hlavního města Thimphu spousta lidí ani nezaslechla, natož aby věděla, že se jedná o hlavní město tohoto státu. Bhútán je rozlohou asi poloviční než Česká republika, má ale pouze jen něco přes 700 tisíc obyvatel. Důvodem je to, že na jeho území se rozkládá část Himalájí a značná část tohoto území se tak nachází ve vysokých a těžko přístupných nadmořských výškách. Nejvyšší vrchol Kula Kangri najdeme ve výšce 7 553 metrů nad mořem. Hlavním náboženstvím je zde budhismus.

Bhútán je ale zajímavý především svou kulturou a zvyklostmi. Často se mu přezdívá království penisu, neboť právě penis je zde znakem moudrosti. Jako největší bhútanský symbol je k vidění prakticky všude, protože jeho vyobrazení není vnímáno vulgárně, ale jako projev nejvyšší úcty. V Bhútánu tak najdeme svícny či sošky ve tvaru penisu, vyobrazen bývá často i na fasádách domů.

Nejde ale o jen tak ledajaký penis. Vztahuje se k příběhu mnicha, který pocházel z tibetské rodiny. Brzy se o něm začalo říkat, že je reinkarnací opata kláštera, ve kterém sloužil. A tento opat byl tak velkou místní legendou, že to zaujalo samotné vládce Tibetu. Pokud by byl mnich z kláštera skutečně reinkarnací opata Drukpy Künleje, došlo by tím ke zpochybnění legitimnosti jejich vlády. Jedna z největších bhútánských legend totiž vypráví o opatovi, který v 15. století svedl souboj s démonkou požírající lidi. Přemohl ji a svým penisem jí vypíchl oko. Penis pak dále používal jako ochranu před temnými silami.

Foto: C980040 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mnich se pak v Tibetu z toho důvodu cítil v ohrožení a prchl raději do Bhútánu. Tam byla budhistická víra, kterou s sebou přinesl, šířena pomocí zpěvu, alkoholu a sexu. Penis jako připomínka opata Drukpy Künleje se stal jejím symbolem. Dnes je však tento symbol zneužíván, protože mnoho bhútánských mužů se považuje za další reinkarnaci opata a v noci přepadávají dívky, se kterými mají pohlavní styk, aniž by k tomu žena svolila.

Přestože je za to stát dlouhodobě kritizován, stále je tradicí nosit přívěsky s vyobrazením penisu a stále existuje velký dřevěný penis jako největší symbol víry v klášteře Chimi Lakhang.

Bhútán má ale ještě jednu zajímavost. Nestará se o to, jaký má země hrubý domácí produkt neboli HDP. Svůj ekonomický výkon a vyspělost státu jako celku hodnotí na zcela jiné bázi. Hlavním ukazatelem bývá hrubé domácí štěstí nazývané taktéž hrubé národní štěstí.

Bhútán je země mnoha přírodních krás, ale také podivných zvyků, se kterými bychom jako Evropané pravděpodobně měli problém. Jako v mnoha zemích východu je ale největším problémem v tomto státě zneužívání náboženských symbolů k dosažení vlastních osobních cílů. A právě proto jsou bhútásnké ženy vystavené velkému nebezpečí a bezpráví.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz