Hlavní obsah

Big Mac z fast foodu nebo iPhone: I na základě jejich cen se dá zjistit, jak na tom Česko je

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matilda / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Big Mac

K hodnocení ekonomické situace země se používá řada tradičních ukazatelů, kterým ale laici zase tolik nerozumí, a tak se mohou v jejich interpretaci někdy ztratit. Daleko snadnější pro ně bude Big Mac Index nebo Iphone Index.

Článek

Když se budeme bavit o ekonomickém stavu země, pak jistě uslyšíme hodnoty řady ekonomických ukazatelů jako je například výše HDP, meziroční růst HDP, inflace, nezaměstnanost, daně, hrubé mzdy a mnoho dalších. Jenže někomu čísla spojená s těmito veličinami příliš mnoho neřeknou a o ekonomickém stavu dané země se toho moc nedozví. V současné době už ale existuje řada netradičních ekonomických ukazatelů, které takové ekonomické srovnání laikovi přiblíží.

Prvním z nich je například Big Mac Index, někdy se mu také říká hamburgerový index. Ten v základním pojetí srovnává výši cen produktu rychlého občerstvení McDonald´s prodávaného jako Big Mac. Jako takový ale není žádnou novinkou. Pomocí Big Mac Indexu se totiž porovnávala cena tohoto hamburgeru napříč naší planetou už v době, kdy na území naší republiky neexistovala ani jedna provozovna tohoto fast foodového řetězce.

Přestože se srovnání cen hamburgeru může mnoha lidem na první pohled zdát jako nic neříkající nesmysl, opak je pravdou. Cena Big Macu se totiž přepočítává na stejnou měnu a na základě toho si dle zákona parity kupní síly může udělat představu o výši cenových hladin v jednotlivých zemí. Z vývoje cen Big Macu si pak můžeme odvodit i výši inflace v oblasti potravin a stravování. Pomocí tohoto indexu ale můžeme i odvodit, jak dlouho trvá průměrnému občanovi dané země, než si na jeden takový Big Mac vydělá.

Jako základ se bere cena Big Macu v USA v dolarech a na základě této ceny se přepočítávají ceny stejné komodity napříč světem. V současné době je cena Big Macu v Česku o více než 18 % nižší než v USA. Dle zapojených zemí se navíc ukazuje, že v Evropě koupíme Big Mac dráž pouze v Norsku, Švédsku a Švýcarsku. Je nutné však vzít v potaz, že ne všechny evropské země jsou do srovnávání zapojeny.

Podobným ukazatelem je i iPhone Index. Výpočet a odvození probíhá na stejné bázi, vychází se však z nepotravinového spotřebního produktu společnosti Apple a srovnává ceny jednotlivých typů iPhone mobilních telefonů. Vývoj cen se zde dá zjistit jen obtížně, neboť je pravidelně na trh uváděn nový mobil takového mobilního telefonu, ale cenové hladiny zemí se dají srovnat velmi snadno, stejně jako čas, po který musíme na takový produkt vydělávat.

Aby si průměrný Čech mohl koupit iPhone 14, musí pracovat přibližně 145 hodin, což představuje zhruba 18 pracovních dnů. Z toho vyplývá, že na nákup takového mobilního telefonu musíme vynaložit téměř 7 % našeho ročního příjmu. Z tohoto pohledu se řadíme k těm evropským zemím, které si na iPhone 14 vydělávají nejdéle. Nejhůře jsou však na tom Srbové. Ti musí odpracovat 438 hodin, což představuje necelé tři měsíce práce. Hned za nimi se pak drží Černá Hora.

Ekonomie je složitá věda. Těm, kteří se v ní tak trochu ztrácí, se ale ekonomický stav země dá přiblížit právě těmito netradičními ekonomickými ukazateli, na kterých snadněji pochopí, jak to s tou kterou zemí je. A to je jedině dobře.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz