Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bramborový salát na tisíc způsobů: Dává se do něj křen, slanina i zelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Katrin Gilger / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Bramborový salát je součástí českých Vánoc už po desítky let. Bez něj si jen asi těžko umíme představit štědrovečerní večeři. Jenže každá hospodyňka má recept na svůj vlastní bramborový salát a každý chutná tak trochu jinak.

Článek

Když se rodina sejde u štědrovečerního stolu, podává se u nás v Česku nejčastěji kapr nebo řízek, v některých rodinách i oboje. Co ale nesmí na takovém stole rozhodně chybět, je právě bramborový salát. Jenže skoro každý z nás se setkal s různými variantami takového salátu. Většinou si totiž zvykneme na ten, který děláme doma, a jinde nám pak nemusí tolik chutnat, nebo je to pro nás velký nezvyk. A to stačí jít jen k dětem nebo prarodičům, kde předpokládáme, že si saláty budou podobné, ale opak je pravdou. Každá hospodyňka má bramborový salát trochu jiný. Jen těžko byste hledali dva saláty, které by byly prakticky identické.

Variant tak mohou být desítky, stovky i tisíce. A v čem se takové recepty zásadně liší? První podstatnou věcí, která chuť bramborového salátu ovlivňuje asi nejvíce, je majonéza. Majonéza byla vždy součástí tradičního bramborového salátu, jenže v dnešní moderní době je tato potravina považována za nezdravou a extrémně tučnou. Vždyť se přeci jen skládá zejména z oleje a vajec. Existují tak tendence majonézu v určitém poměru nahrazovat zakysanou smetanou. Ti největší odpůrci majonézy ji pak vynechávají zcela a mají salát postavený pouze na bázi právě zakysané smetany nebo jogurtu. Neopomeňme také hořčici, která se do salátu přidává takřka vždy, ať se jedná o jakoukoli variantu.

Chuť bramborového salátu nám ale ovlivní i salám. Někdo nedává do bramborového salátu salám vůbec a má jej tak čistě zeleninový. Obvyklé je ale do něj přidávat měkký salám, na což se nejčastěji používá gothaj či junior. Ti, co takové salámy nemají rádi, volí mnohdy i zcela jiné druhy uzenin nevyjímaje tvrdé salámy typu vysočina. Výjimkou není ani bramborový salám se šunkou.

Vliv na chuť bramborového salátu má i samotná zelenina, kterou do něj přidáme. Tradičně se používá čerstvá zelenina, kterou si uvaříme. Nejčastěji je to mrkev, celer a hrách. Existuje však i předpřipravená zelenina v nálevu speciálně na bramborový salát, kterou koupíme v obchodech. Je to skvělé usnadnění přípravy tohoto pokrmu, avšak stejné chuti nikdy nedocílíme. Samozřejmostí bývají i nakládané okurky a cibule, kterou někdo nahrazuje například šalotkou, někdo ji zcela vynechává. Na konzistenci salátu má pak vliv i nálev z okurek či z předpřipravené zeleniny. Pokud tam tento komponent nedáme, budeme mít salát velmi hustý.

To jsou nejtradičnější obměny, na jaké v bramborovém salátu můžeme narazit. Není však ničím výjimečným, že se setkáme se zcela netradiční variantou bramborového salátu, kde už na první ochutnání poznáme, že je tam něco, na co nejsme zvyklý. Z těch ne zcela tradičních ingrediencí na přípravu bramborového salátu jmenujme například jablka. Ty dodají salátu svěžest, lehkost a netradiční ovocný nádech. Jako dochucovadlo štědrovečerního salátu může posloužit i citron. Dále se do salátu někdy přidávají ředkvičky či křen, slanina nebo zelí.

Každý salát je tedy tak trochu jiný, každý má svou typickou chuť. Záleží je na nás, zda si najdeme cestu právě k té variantě, kterou dostaneme na štědrovečerní stůl, či zda si příští rok uděláme bramborový salát raději sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz