Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Brigádu budou mladí jen těžko shánět. Firmy je nechtějí, jsou pro ně příliš drazí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hillaryfox / Creative Commons / pexels.com

Mladí lidé, kteří si chtějí přes léto přivydělat, budou mít letos problém. Nabídka brigád totiž není tak pestrá jako v předchozích letech. Všechno to souvisí s tím, že zaměstnanci mají s brigádníky více administrativy a jejich práce je stojí víc.

Článek

Dá se předpokládat, že na vině při poklesu nabídky brigád jsou vládní změny, které se týkají pracovních dohod. Zaměstnavatelům totiž vzrostly náklady na brigádníky i administrativa s nimi spojená.

Dohoda o provedení práce je pro mladistvé obzvláště výhodná. Pokud si totiž vydělají do 10 500 Kč měsíčně, nemusí z takového příjmu v případě podepsání prohlášení poplatníka z příjmu odvádět žádné daně, stejně tak ani sociální a zdravotní pojištění. To samé platí i pro zaměstnavatele. Náklad na takového brigádníka je tedy přesně tolik, kolik brigádník v čistém obdrží. Dohoda o provedení práce je ale ještě limitována maximem odpracovaných hodin. U jednoho zaměstnavatele lze odpracovat jen 300 hodin za rok.

Dohoda o pracovní činnosti je sice také často dohodou, na kterou si brigádníci přivydělávají, zdaleka už ale není tak výhodná. Na takovou dohodu se totiž vztahuje limit pouze 4000 Kč. Od této částky musí brigádníci i s podepsaným prohlášením hradit sociální a zdravotní pojištění, nad určitou částku pak i daň z příjmu, kterou nepokryje základní sleva na poplatníka. Jediná výhoda této dohody je v tom, že brigádník může na takovou dohodu odpracovat průměrně 20 hodin týdně.

V oblasti brigádnických dohod ale došlo ke třem zásadním změnám, které rozhodně nebyly ku prospěchu zaměstnavatele. První z těchto změn zvyšuje náklady na brigádníky, neboť již od loňského října musí zaměstnavatel brigádníkům povinně vyplácet příplatek za práci o víkendech, za noční směny a za svátky, dokonce pak i za práci ve stíženém pracovním prostředí.

Druhá změna to ale zaměstnavatelům zkomplikovala ještě více. Stačí totiž, aby brigádník u zaměstnavatele odpracoval alespoň 80 hodin a dohoda trvala alespoň čtyři týdny. V takovém případě totiž i brigádníkovi vzniká nárok na dovolenou. Základní roční dovolená činí čtyři týdny. To ale odporuje základnímu principu těchto dohod. Brigádník chodí do práce pouze v případě, že mu to jeho čas dovoluje a že ho zaměstnavatel potřebuje. Když brigádník čas nemá, neplánuje si směnu a do práce nejde. Opět je to tedy pro zaměstnavatele náklad navíc. Na takovou dovolenou má zaměstnanec nárok již od letošního ledna.

No a konečně poslední důležitá změna se týká administrativy s vedení dohod spojené. Od července letošního roku totiž bude povinné, aby zaměstnavatelé registrovali dohodáře u České správy sociálního zabezpečení. Všechny tyto změny způsobí nárůst nákladů na brigádníky až o 14 procent. A to rozhodně není zanedbatelné číslo.

Brigádníci tak sice budou mít nárok na dovolenou i řadu příplatků, co jim to ale bude platné, když budou mít mnohem menší šanci, že vůbec nějakou brigádu najdou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz