Hlavní obsah
Umění a zábava

Cena za kulturu už je neúnosná, spousta lidí si ji nemůže dovolit. Stane se z nás národ barbarů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Donaldtong94 / Creative Commons / pexels.com

Spolu s cenami dalších služeb roste i cena vstupného na kulturní a podobné akce. Už nyní si je spousta našich občanů nemůže dovolit. Stanou se z nás kulturní barbaři, protože nebudeme mít na divadlo, kino nebo koncert?

Článek

V poslední letech rostou ceny prakticky všeho, jen ty reálné mzdy zatím tolik ne. Životní úroveň Čechů tak za poslední dva roky klesla a my se museli naučit tak trochu šetřit, abychom s našimi příjmy vyšli. Jenže je tu jedna věc, na které by se rozhodně šetřit nemělo. A tou je kultura.

Ceny vstupenek na kulturní akce a do kulturních zařízení šly strmě nahoru. Kultura už tak dávno není pro každého. Když ale do takových zařízení nebudeme chodit a nebudeme k citu ke kultuře vést i naše děti, jaký pak národ kulturních barbarů budeme?

Kulturou rozumíme především tři základní druhy akcí a zařízení. Za prvé jde o divadelní představení. Co může být více povznášejícího, než si zajít na nadčasové drama Williama Shakespeara nebo na klasické představení předním českých divadelních autorů. Jenže třeba právě Shakespearovské slavnosti, což jsou představení pod širým nebem, už nás v letošním roce vyjdou na 390 Kč do poslední zóny, pokud budeme chtít z představení něco mít a sedět vepředu, pak za jednu vstupenku dáme i 1190 Kč. Zábavné programy, jako jsou muzikály, pak nejsou o nic levnější.

Za druhé jde o koncerty našich oblíbených zpěváků, zpěvaček a hudebních skupin. Ty sice kulturní přidanou hodnotu povětšinou nemají, přeci jen jsou ale způsobem, jak se odreagovat, splnit si svůj sen a vidět svého milovaného interpreta naživo. Ceny vstupenek na zahraniční interprety jsou ale naprosto nesmyslné a úplně v klidu nás vyjdou i na vyšší tisíce korun. Například ceny vstupenek na koncert Billie Eilish v pražské O2 areně se pohybují od 1250 až 4590 Kč, koncert houslisty André Rieu na stejném místě je ještě dražší. Vstupenky se pohybují mezi 2590 až 4890 Kč.

Jenže zdražily i české hvězdy. Cena vstupenek na Ewu Farnou se na jaře letošního roku pohybovala už pod hranicí 2 tisíc korun. Stejně tak chystaný narozeninový koncert Heleny Vondráčkové vyjde jejího fanouška minimálně na tisíc korun, za dobrá místa ale zaplatíme klidně i 3 tisíce.

No a za třetí jsou to vstupenky do kulturních zařízení. Těmi máme na mysli zejména hrady, zámky a jiné pamětihodnosti, ale také muzea a výstavy. 450 Kč za vstupenku pro dospělého na zámek Orlík nebo 640 Kč na Karlštejn se zdá opravdu přehnané.

Pokud se cena vstupného na takové akce nevyrovná tomu, kolik skutečně bereme, pak se s největší pravděpodobností počet návštěvníků takových akcí začne snižovat. Každý si nemůže dovolit chodit za takové peníze každý měsíc do divadla. Proč by se ale kultura měla stát něčím svátečním? Vždyť odkaz našich předků i současníků je to, co bychom měli mít neustále na očích a nezapomínat.

Zpracováno na základě:

a na základě cen kulturní akcí a vstupů na oficiálních stránkách prodejců a zařízení, tedy web O2 areny, Národního divadla, Letních shakespearovských slavností, Orlíku či Karlštejna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz