Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Češi odpracují ročně více hodin, než je průměr Evropské unie. Němci odpracují o 413 hodin méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Počet hodin, které lidé v průměru odpracují, zkoumají jak statistiky Evropské unie, tak statistiky zemí OECD. Česko patří k těm zemím, které musí dřít více než většina ostatních.

Článek

Když se mluví o měsíčním časovém fondu, který by měli Češi odpracovat, bere se v potaz 40 hodinový pracovní týden, který se násobí koeficientem pro průměrný počet pracovních týdnů v měsíci. Ten vychází na 4,348. Měsíční časový fond Čechů je tak 173,92 hodin. Jenže je potřeba zohlednit dovolené, nemoci a další druhy volna, při kterých lidé zkrátka nepracují. Průměrný Čech tak podle statistiky OECD ročně odpracuje 1754 hodin, což vychází asi na 146 hodin měsíčně.

Řadíme se tak k nejpracovitějším zemím Evropské unie. Průměr EU je totiž pouze 1571 hodin ročně, respektive jen asi 131 hodin měsíčně. V některým zemích Evropy už byl zaveden i čtyřdenní pracovní týden. Takoví lidé logicky odpracují méně hodin. U nás zatím nic takového v úvahu nepřipadá, a tak i nadále pracujeme více než ostatní.

Z celé Evropy pracují nejméně naši západní sousedé. Němci odpracují ročně jen 1341 hodin, tedy necelých 112 hodin. Každý měsíc tak my Češi odpracujeme skoro o jeden celý pracovní týden navíc. Dobře je na tom ale i Dánsko, Nizozemí, Švédsko či Rakousko.

Přestože se nacházíme vysoko nad průměrem EU, existují i státy, které dřou více než my. Patří sem Estonsko, Rumunsko, Chorvatsko, Polsko, Kypr či Malta. Nejvíce času však v práci stráví Řekové. Jejich počet ročně odpracovaných hodin se rovná 1886. To znamená, že měsíčně odpracují více než 157 hodin.

V Česku se ale pracuje nejen více, než je průměr zemí Evropské unie, zároveň jsme i nadprůměrem všech zemí OECD. OECD je organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, kam patří 38 států z celého světa. Kromě 27 zemí Evropské unie sem můžeme zařadit i Kanadu, Island, Turecko, USA, Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, Mexiko, Jižní Koreu, Chile, Izrael, Kolumbii nebo Kostariku. I přes přítomnost těchto států je průměr ročně odpracovaných hodin 1752. Přestože se jedná jen o minimální rozdíl, stále se nacházíme nad průměrem.

Češi se zkrátka dřou, aby si vydělali na své mzdy, jejichž reálná hodnota jim v posledních letech pouze klesá. Trend západních států, který snižuje počet měsíčně odpracovaných hodin, aby si zaměstnanci vytvořili lepší work-life balance, tedy správný poměr mezi prací a osobním životem, se nás zatím příliš netýká.

Na druhou stranu můžeme být rádi, že nepatříme k zemím jako Costa Rica, Mexiko nebo Kolumbie. Právě Kolumbie totiž tento žebříček vede. Ročně tam její obyvatelé odpracují neuvěřitelných 2405 hodin, což v průměru vychází na více jak 200 hodin měsíčně poté, co si odpočítáme veškeré volno včetně dovolené. A tolik hodin bychom jistě pracovat nechtěli.

Česká republika má problematickou polohu. Nachází se v samém středu Evropy a nejčastěji bývá řazena k východoevropských státům. Přestože bychom tak moc rádi patřili k západu, v určitých oblastech, jako je například právě počet odpracovaných hodin, to tak ale rozhodně nevypadá.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz