Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český národ se v nouzi umí semknout: Jak rychle se vybralo 150 milionů korun, je neuvěřitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maitree Rimthong / Pexels

Češi často působí jako národ, který je lhostejný k okolním osudům. Některé národy nám mají za zlé i to, že jsme závistiví a že máme radost z neštěstí druhého. Nyní Češi dokázali, že v nouzi se umí semknout a pomoci.

Článek

Dvouletý Martínek trpí AADC syndromem, což je velmi vzácné genetické onemocnění. Je teprve druhým dítětem na území České republiky v historii, kterému byla tato nemoc diagnostikována. Na světě je známo asi 120 takových případů.

Tento syndrom způsobuje, že osoba, která jím trpí, mívá často svalovou slabost, poruchy spánku a pohybu, často nemůže ani polykat. Pokud takovou nemocí trpí dítě, je pak ohrožen jeho neurologický a celkový vývoj.

Dvouletému Martínkovi byla navíc diagnostikována ta nejtěžší forma tohoto onemocnění. I ve dvou letech je stále ležící a neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Mívá časté svalové křeče, nemůže polykat, nadměrně se potí.

Bez genové terapie je více než pravděpodobné, že by se malý Martínek dožil pouze pěti až sedmi let. Po celou dobu odkázán na nepřetržitou pomoc svého okolí. Genová terapie mu ale dává poměrně slušnou šanci žít normální život. Problém byl ale v její ceně. Není totiž hrazena ze zdravotního pojištění. Její cena se pohybuje v přepočtu kolem 100 milionů korun. Na to samozřejmě Martínkovy rodiče nemají.

Jedinou možností, jak se vysněné finanční částce na záchranu syna přiblížit, bylo uspořádat sbírku. Pokud by se podařilo vybrat plnou částku, byla by tato částka využita právě na genovou terapii. V případě menší částky by ji rodiče použili na to, aby se o Martínka mohli každodenně starat.

Během několika posledních dnů sbírky totiž, zejména kvůli medializaci, začaly finanční prostředky na sbírkovém účtu nabíhat neuvěřitelnou rychlostí. Nyní už je na Martínkově kontě téměř 150 milionů korun. Může tedy podstoupit genovou terapii, což podstatně zvyšuje jeho šance na normální život.

Češi nezklamali. Semkli se a společně pomohli malému nemocnému Martínkovi. Ti sobečtí a nepříjemní Češi, jak o nás smýšlí ostatní národy a jak často smýšlíme o dalších Češích my. Ale to už teď zjevně neplatí. Společně se nám podařilo vybrat částku, která může zachránit lidský život.

Vybralo se dokonce o polovinu více, než byla požadovaná cílová částka sbírky. Je vidět, že nám osud ostatních není lhostejných. Ve sbírce totiž přispělo přes 300 tisíc dárců. Průměrná částka jednoho příspěvku je tak 500 Kč a to je opravdu neuvěřitelné.

Doufám, že takto soudržní budeme i v jiných věcech, kdy půjde o hodně. Jak je vidět, když jde o něco důležitého, tak umíme táhnout za jeden provaz. Přejme teď Martínkovi, aby mu jeho genová terapie dopadla dobře a na sebe buďme, Češi, hrdí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz