Hlavní obsah
Lidé a společnost

Clark Gable, sexsymbol 40. let, byl na roztrhání. Hitler ho obdivoval a chtěl ho nechat unést

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FilmAffinity / Wikipedia Commons / volné dílo

Představa o ideálech krásy se v průběhu let mění. To, co bylo přitažlivé před sto lety, dnes vnímáme s rezervou. To ovšem neplatí o největším mužském sexsymbolu 40. let Clarku Gableovi. Z jeho krásy šílel celý svět.

Článek

Clark Gable se narodil v roce 1901 v americkém státě Ohio, které v té době vyhlídkami na zářnou budoucnost příliš neoplývalo. Z Clarka Gablea by se tu s největší pravděpodobností stal těžař ropy nebo dřevorubec. Snem mladého Clarka však bylo herectví, chtěl se stát slavným. Většinu dětství musel Clark vyrůstal u své tety, protože otec neměl dostatek finančních prostředků, aby jej po smrti Clarkovi matky uživil.

Přestože měl původně nastoupit na vyjednané pracovní místo, láska k herectví zvítězila. Utekl s kočovnou společností a sliboval si od toho začátek své velké kariéry. Zkoušel to i v Hollywoodu. Úspěch se však zpočátku nedostavil. Na kamerových zkouškách byl často odmítán. Dokonce mu bylo údajně sděleno, že se na takovou práci nehodí, protože vypadá jako opice.

Když mu bylo 23 let, oženil se s divadelní manažerkou Josephine Dillon. Jeho ženě bylo v té době již 40 a jejich vstal vydržen pouze šest let. V této době vystupoval Gable spíše v divadelních inscenacích, avšak úspěchy sklízel i na Broadwayi. Následovalo další manželství s Marií Franklin, která byla taktéž o mnoho starší než Gable. A právě s ní se Gable odstěhoval do Hollywoodu, kde konečně prorazil ve filmovém světě. Stal se z něj miláček všech žen a byl doslova na roztrhání. Ani druhé manželství ale nevydrželo. Během něj stihl navíc zplodit nemanželskou dceru, když se zapletl s hollywoodskou herečkou, Lorettou Young. V té době byla jeho hvězdná kariéra na vrcholu.

Teprve ve třetím manželství potkal tu, kterou miloval ze všech žen na světě nejvíce, herečku Carole Lombard. Sňatek uzavřeli v březnu 1939. Přestože měla jeho žena zjizvenou tvář v důsledku dopravní autonehody, naučila se make-upem své jizvy skrývat a v Hollywoodu doslova zářila. Chvíli to vypadalo, že Clark Gable se svou třetí ženou konečně našel životní štěstí. Jenže zasáhl osud. Carole Lombard zahynula při havárii letadla spolu se svou matkou. Clarku Gableovi se zhroutil svět. Ukončil svou kariéru v Hollywoodu a v roce 1942 se dal k armádě.

V armádě dosáhl hodnosti majora a účastnil se i několika náletů na německá města. Za své hrdinské činy získal válečný kříž i další vojenská ocenění. Vůdce Německa Adolf Hitler byl doslova v šoku, když se dozvěděl, že herec, kterého zbožňuje, léta nad Německem. V hlavě se mu začal rodit plán na jeho zadržení a únos. To vše proto, aby se svým idolem mohl setkat osobně.

Po válce se Gable vrátil zpět do Ameriky a pokoušel se navázat na svou slávu tam, kde ji opustil. Jenže se mu to nedařilo. O Clarka Gablea už nebyl takový zájem. V osobním životě také příliš štěstí nenašel. Oženil se sice ještě dvakrát, avšak první z těchto manželství skončilo po třech letech nezdarem. Druhé vypadlo nadějněji, se svou ženou dokonce čekali potomka. Clark Gable však svého syna nikdy nepoznal, neboť zemřel na infarkt ještě před jeho narozením.

Clarka Gable si tak budeme pamatovat jako hollywoodskou megastar, jako Rhetta Butlera v jeho nejslavnějším filmu Jih proti severu, jako držitele Oscara za hlavní roli ve filmu Stalo se jedné noci, jako velkého milovníka žen a jako miláčka publika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz