Hlavní obsah
Zdraví

Co dělat, když se přejíte vánočních dobrot? Na bolavý žlučník pomůže máta, rozmarýn i bazalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Groh (Jagro) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vánoce jsou svátky, kdy se mnoho z nás tak trochu nehlídá. Dopřáváme si nezdravá jídla, kterými řízky, bramborový salát i sladké vánoční cukroví rozhodně jsou. A to nám někdy může podráždit náš žlučník. Co s tím?

Článek

Vánoce s sebou kromě pohody a radosti mohou přinést i bolesti žlučníku, které si můžeme způsobit neuváženou konzumací nezdravých jídel. Název bramborového salátu evokuje, že se jedná o zdravé, lehké a dietní jídlo. Jenže opak je pravdou. Je plný majonézy, která je v podstatě kombinací vajec a oleje. Řízky smažené na oleji také nejsou pro náš žaludek úplně to pravé. A nezachrání to ani vánoční cukroví, které je často plné cukru.

Když se náš žlučník ozve, nikdy to není nic příjemného. Takové stavy mohou být spojeny s nevolností, mnohdy i se zvracením a bolestmi hlavy. Přímo po jídle se podráždění žlučníku projeví silnou bolestí pod pravou stranou žeber, doprovázeno to může být pocity plného břicha, nepřiměřeného nadýmání či poruchami stolice.

Na bolest žlučníku ale často pomohou bylinky. Používaly je už naše babičky a zabíraly spolehlivě. Jednou z nejúčinnějších bylinek je máta. Ta zprůchodňuje žlučovod a tím přispívá k tomu, že se pociťovaná bolest zmírňuje. První pomoc na bolest žlučníku tak může být například mátový čaj. Pomůže ale i běžný měsíčkový čaj. Měsíček má totiž účinnou detoxikační vlastnost. Pročistí naše tělo, odvede z těla všechny jedovaté látky, pomůže žlučníku se sekrecí. Společně s mátou se řadí k nejvšestrannějším bylinkách.

Na žlučník pomáhají však i jiné bylinky. Využít lze například čaje či odvaru z pampelišek, z čekanky, z jablečníku nebo z řepíku lékařského. Zabírají i bylinky, které má dnes každý ve své kuchyni. Například rozmarýn pomáhá trávení a tvorbě žluči, při nadýmání a zmírňuje bolest způsobenou právě nesprávnou funkcí žlučníku. Využije se ale i bazalka. Tu známe především jako nedílnou součást italských pokrmů, ale dá se z ní uvařit i čaj. Nejúčinnější je ve formě tinktury. Propolis pak pomáhá obnovovat přirozenou funkci žlučníku, je tedy na problémy se žlučníkem také velmi účinným prostředkem.

Pokud máme se žlučníkem třeba i jen minimální problémy, dopřejme si alespoň čas od času detoxikaci našeho organismu, protože předcházet žlučníkovým záchvatům je snazší, než se jich potom zbavovat. Žlučníková dieta je navíc pro některé z nás nepředstavitelná. Neměli bychom při ní jíst žádná tučná a mastná jídla, uzeniny, čokoládu, sladkosti, alkohol, kávu, pečivo, zeleninu, která nadýmá, a mnoho dalších tak oblíbených surovin.

Pokud tělo detoxikujete a bylinky užíváte, a přesto bolest žlučníku přetrvává, navštivte lékaře. S tímto onemocněním není radno si zahrávat a mnohdy pomůže včasná indikace a léčba. Myslete na to, až si budete přidávat řízek s bramborovým salátem, nebo až spořádáte tác vánočního cukroví, ať není vaše vánoční pohoda narušena něčím tak nepříjemným, jako bolest žlučníku skutečně je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Žlučník

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz