Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co to je a kde se vzal Valentýn? U nás se nikdy neslavil, přitom má křesťanskou tradici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dnalor 01 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ostatky svatého Valentýna

Často se setkávám s názorem, že slavíme americké svátky, které tu před rokem 1989 neměly místo. Patří k nim zejména Halloween, ale také Valentýn. Jenže právě s tím Valentýnem je to tak trochu jinak.

Článek

Přestože je Valentýn skutečně svátkem, který se v moderní době začal slavit v anglosaských zemích a skrze ně se pak dostal do celého světa, svůj prapůvod má pravděpodobně již v antice. Tam se slavil svátek, který si s tím dnešním byl v lecčem podobný. Říkalo se mu Luperkálie, někdy také februa podle měsíce, ve kterém se slavil.

Šlo o svátek spojený se starověkým římským náboženstvím. Jeho název je pravděpodobně odvozen od latinského slova lupus, které v překladu znamená vlk. Tento pohanský svátek měl být oslavou pastevectví, plodnosti a rituální očistou. Konal se každoročně v únoru, avšak oproti dnešnímu svátku až o den později.

Hlavní procesí se v den svátku shromáždilo kolem římského vrcholku Palatin, kde probíhaly oběti bohům. Šlo zejména o rituální obětování kozy a psa. Tradice svátku se udržela až do doby počátku křesťanství. Slavit se přestal až na konci 5. století našeho letopočtu.

Když byla v 18. století tradice svátku obnovena, nesoustředila se na staré pohanské zvyky, ale zejména na postavu kněze Valentýna, který žil přibližně ve 3. století před Kristem v Římské říši. Byl katolického vyznání a právě proto pro něj nebyl život v pohanském Římě ničím jednoduchým. Říši tehdy vládl Claudius II. Ten všem vojákům zakázal nejen svatby, ale i zásnuby, protože se obával toho, že pokud se vojáci zamilují, budou chtít zůstat se svými ženami doma. Jeho armáda by tím byla oslabena. To se ale nelíbilo katolickému knězi Valentýnovi, který se nařízení císaře postavil.

Jeho protest spočíval v tajném oddávání párů, které by nikdo jiný v celé říši neoddal. Když se na to přišlo, Valentýn byl zatčen a následně jako mučedník popraven. Lidé ale den, kdy kněz Valentýn zemřel, začali oslavovat. Tato oslava měla být připomínkou jeho hrdinského odboje proti císaři. Postupně tak oslava kněze Valentýna vytlačila původní svátek Luperkálie a nový svátek se přesunul na předvečer toho původního. Když se stal kněz Valentýn posmrtně svatým, začalo se svátku říkat Den svatého Valentýna. To je ostatně oficiální název tohoto svátku až do dnešních dnů, jen se většinou užívá zkrácené pojmenování Valentýn.

Tuto teorii navrhli v 18. století dva Angličané, kteří zkoumali legendy o křesťanských světcích. Někteří s nimi ale nesouhlasili a snažili se prokázat, že většina legend o svatém Valentýnovi vznikla až uměle ve 14. století.

Ať je původ svátku jakýkoli, je to svátek, na který bychom neměli zanevřít. Oslavuje totiž lásku, přátelství a porozumění. Lidé obdarovávají své partnery, příbuzné i ty, na kterých jim nejvíc záleží. Je to den, kdy lidé vyrážejí se svými drahými polovičkami na procházky či dobré večeře. Je to jeden z mála dnů v roce, kdy se k sobě prakticky všichni chovají hezky. I kdyby byl anglosaského původu a dříve se tu neslavil, je to svátek lásky, který bychom si měli zachovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz