Hlavní obsah
Názory a úvahy

Daň z nemovitostí platíme za to, co jsme si koupili ze zdaněných peněz. A to je nemorální

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olly / Creative Commons / pexels.com

Daň z nemovitosti v uplynulém roce výrazně vzrostla. Někteří lidé si připlatili i násobky toho, co byli zvyklí platit. Za co ale takovou daň platíme? Nemovitost jsme si koupili z vydělaných a zdaněných peněz, starat se o ni také musíme sami.

Článek

Daň z nemovitých věcí je zcela specifickou majetkovou daní. Platíme jí, jak ze staveb či bytových jednotek, tak z pozemku. K jejímu výpočtu dochází pravidelně každý rok a povinností vlastníka nemovitosti je takovou daň zaplatit. V posledním roce ale došlo k navýšení daně z nemovitosti, takže lidé vlastnící nějakou nemovitost, zaplatili oproti předcházejícímu roku více peněz. V některých případech bylo toto navýšení i několikanásobné.

Podle nové studie je ale výpočet daně z nemovitosti v Česku zastaralý. Navýšení daně z nemovitosti pak nejvíce dopadlo na ty nízkopříjmové občany naší země a navíc se podílově na dani z nemovitosti oproti ostatním zemím Evropy v Česku vybírá stále velmi málo finančních prostředků. Pokud se tedy Česko bude chtít přiblížit Evropě, pravděpodobně nás v nejbližší době bude čekat další zvyšování této daně.

Co ale občas běžný občan České republiky nedokáže pochopit, je to, proč vlastně takovou daň platí. Nemovitost si buď koupil z vydělaných a zdaněných peněz, nebo ji zdědil od někoho, kdo učinil to samé v minulosti. Proč bych tedy měl platit další daň za svůj vlastní majetek? To je otázka, nad kterou zůstává rozum stát.

Pokud jsem vlastníkem bytu, domu nebo nějakého pozemku, ale měsíční příjmy ze zaměstnání či podnikání nemám nikterak vysoké, může být pro mě hrazení nově vypočítávané daně z nemovitosti dost podstatný finanční problém. Na daň z nemovitosti si budu muset spořit, v období před jejím hrazením se budu muset uskromňovat, případně na její zaplacení vůbec nebudu mít.

Daň z nemovitosti tak na první pohled vypadá jako nesmyslná daň, kterou se stát snaží ze svých občanů dostat jen další peníze navíc. Daň z nemovitostí sice plně náleží obcím, i tak se ale jedná o veřejné finance, které může stát, potažmo pak obce, využívat. Na dani z nemovitostí se v loňském roce do května vybralo přibližně 7,8 miliard korun. Letos to bylo skoro o 90 procent více. Do konce května letošního roku bylo na dani z nemovitosti vybráno 14,6 miliardy korun. Předpokládá se, že se celkem vybere něco kolem 20 miliard. A to už pro obce rozhodně není zanedbatelné číslo.

Pokud se bude daň z nemovitosti i nadále zvyšovat, může to pro některé z nás znamenat další finanční komplikace. Důvod, proč takovou daň hradíme, se ale asi stejně nikdy nedozvíme. Je to zcela zbytečná a nesmyslná daň, kterou platíme z vlastního majetku, na který jsme si našetřili a ze zdaněných peněz jsme si ho koupili.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na problematiku daně z nemovitých věcí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz