Hlavní obsah
Finance

Daně je možné si snížit a ještě na tom vydělat. Ročně tak můžeme od státu získat i 57 200 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Každý z nás, kdo je ekonomicky činný, má povinnost platit státu daň z příjmu. Její výši si ale můžeme snížit a mnohdy nám tak může vyjít taková daň nulová. Můžeme ušetřit až desítky tisíc korun.

Článek

Pokud vezmeme průměrnou mzdu, která byla pro rok 2024 stanovena na 43 967 Kč, pak při existenci pouze základní slevy na poplatníka, kterou může uplatňovat každý zaměstnanec i každý podnikatel, který není v paušálním režimu, pak z takového příjmu odvedeme na dani měsíčně 4 025 Kč, což představuje roční daňový odvod 48 300 Kč. A my se teď pokusíme tuto vypočtenou daň snížit, abychom výrazně ušetřili.

Daň nám mohou snížit běžné slevy na dani jako sleva na dítě, sleva na invaliditu, sleva na nezaopatřenou manželku a podobně. Jenže kvůli daňové slevě si určitě nebudeme pořizovat dítě, ani nebudeme nutit manželku, aby nechodila do práce. Existují i jiné způsoby, jak si daň snížit prakticky na nulu.

Pokud máte hypotéku, můžete si v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování ponížit základ daně o zaplacené úroky z úvěru. A to nemusí být zanedbatelná částka. Zaplatíte-li ročně na úrocích z úvěru například 50 tisíc korun, pak rázem na dani ušetříte 7 500 Kč. Pokud jsme hypotéku sjednali do 1. ledna 2021, můžeme si ze základu daně odečíst až 300 000 Kč zaplacených úroků, což nám sníží daň maximálně o 45 000 Kč. Pokud jsme si ji sjednali až po 1. lednu 2021, je tato částka poloviční, tedy odečet 150 000 Kč od daňového základu a snížení daně o 22 500 Kč. Na stavebním spoření, ze kterého často hypotéku financujeme, pak můžeme při splnění podmínek čerpat dalších 1000 Kč ze státní podpory.

Životní pojištění nám může daň snížit až o 3600 Kč ročně. Pokud životní spoření splňuje podmínky, můžeme si platby pojistného taktéž odečíst od základu daně do maximální výše 24000 Kč. Obdobné je to s penzijními produkty, kde si můžeme od základu daně odečíst částku pojistného hrazenou nad 1000 Kč měsíčně, nově od 1.7.2024 nad 1700 Kč, maximálně do 48 000 Kč ročně. Na dani tak můžeme ušetřit až 7 200 Kč. Je nutné si ale dát pozor na to, že celková částka odpočtu je v maximální výši pro všechny penzijní produkty i životní pojištění dohromady. Za každé uložení peněz na penzijní produkty dostaneme navíc 340 Kč od státu.

Dále můžeme ušetřit také za odběry krve, odběry krevní plazmy nebo darování orgánů. To jsou ovšem věci tak individuální, že je do celkové úspory nezapočítáváme. Většina ostatních slev byla od letošního roku zrušena, takže je už neuplatníme.

Budeme-li tedy mít životní pojištění či jakýkoli penzijní produkt a budeme na něj měsíčně posílat alespoň čtyři tisíce korun, ušetříme na dani a získáme na státní podpoře celkem 11 200 Kč. Na stavebním spoření dostaneme další 1000 Kč na státní podpoře a na hypotéce můžeme dostat zpět další 45 000 Kč. Celkem tedy 57 200 Kč.

Pokud pobíráme průměrnou mzdu, jako v našem příkladu na začátku článku, máme celkovou daň vypočtenou na 48 300 Kč měsíčně. Pokud je naše sleva na dani vyšší než daň samotná, nepočítejte s tím, že vám ten rozdíl někdo vyplatí. U daně platí, že jdeme maximálně do nuly, níž už jít nemůžeme. Stát vám na dani nemůže vracet něco, co jste nikdy nezaplatili. Jedinou výjimkou je zmiňovaná sleva na dítě, tuto částku vám může stát vyplatit jako daňový bonus, přestože jste v daném roce žádné daně nezaplatili.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz