Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Delfíni nežijí jen v moři, na vzácného růžového delfína lze narazit i v řece. Žije ve sladké vodě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naparmalandia / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Delfínovec amazonský neboli růžový delfín

Delfíni jsou nádherná zvířata, která si představujeme jako typické zástupce živočichů, kteří žijí ve slané vodě. Jenže na delfína můžeme narazit i v řekách. Existuje i druh vzácného růžového delfína, který žije ve sladké vodě.

Článek

Delfíni skákající kolem trupu lodi z části ponořeného ve vodě nebo delfíni čekající na kontakt s lidmi u přístavních mol a hrází jsou asi nejtypičtějšími situacemi, kdy se můžeme s těmito živočichy setkat. Jenže narazit na takového delfína nemusíme jen u moře. V amazonských vodách totiž žijí hned tři druhy sladkovodních delfínů.

Asi nejnápadnějším druhem je růžový delfín, který se správně jmenuje delfínovec amazonský a připomíná běžného delfína už na první pohled. Je ale mnohem nápadnější, za což může jeho atypické zbarvení. Doslova celé jeho tělo je totiž zbarveno v odstínech sytě růžových až růžovošedých barev. Dorůstá úctyhodných rozměrů, kdy délka jeho těla v dospělosti může činit až dva a půl metru při váze 140 kilogramů.

Setkat se s tímto delfínem, jak už jeho název vypovídá, můžeme pouze v Jižní Americe v řekách řeky Amazonky. Často bývá označován jako největší dravec, který v těchto oblastech žije. Bojí se ho prakticky všichni ostatní živočichové, kteří v řece žijí a kteří jsou jeho potravou. Na rozdíl od jiných druhů delfínů nepatří mezi druhy ohrožené jinými druhy živočichů, protože v amazonských vodách nemá přirozeného nepřítele. I tak je ale v současné době rychle mizejícím živočišným druhem.

Na vině je opět člověk. Takto barevný delfín se totiž jako velká atrakce nelegálně loví. Za jeho vymírání ale může i lidská činnost, která ničí jeho přirozené prostředí, bez kterého delfíni nepřežijí. Stavba hrází či čím dál více nečistot v amazonských vodách dohnalo růžové delfíny až na pokraj vyhynutí. A aby toho nebylo málo, v posledních letech trápí delfíny i spalující horka, která ohřívají vodu na neúnosnou teplotu.

Foto: Just a Brazilian man / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Na rozdíl od mořského delfína může ten amazonský otáčet hlavou všemi směry. To je zásluhou jeho velmi pružného krku, který mu umožňuje obratné lovení na velmi špatně dostupných místech. Je to totiž masožravec, který díky schopnosti echolokace dokáže najít kořist prakticky kdekoli. A stejně jako u mořského delfína je to tvor s naprosto výjimečnou inteligencí.

Není to ale jediný delfín, na kterého můžeme v Jižní Americe narazit. U ústí řeky Uruguay do moře v zálivu La Plata žije delfínovec laplatský. Vidět ho můžeme jak v řece, tak i na pobřeží oceánu, nejčastěji je ale k vidění tam, kde se slaná voda mísí se sladkou. A pak tu žije ještě druh pravého delfína, který se nazývá delfín brazilský. Další druhy říčních delfínů pak můžeme potkat i ve vodách řeky Gangy i v dalších asijských řekách.

Delfíni jsou jedinečná a velmi inteligentní zvířata. Jejich vyhynutí, byť by se týkalo jen některých druhů, by pro planetu zemi znamenalo nenahraditelnou ztrátu. A člověk by měl na svědomí zase další živočišný druh.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz