Hlavní obsah
Zdraví

Dna: Nemoc nezdravého stylu, kterou možná trpíte také. Příznaky se můžou projevit až po roce a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cats Coming / Creative Commons / pexels.com

Dříve se jí říkalo nemoc králů, protože nezdravým životním stylem si nemohl žít jen tak někdo. V dnešní době je ale běžné, že se lidé ve velkém nezdravě stravují a nemají dostatek pohybu. Na světě dnou trpí miliony lidí.

Článek

Naši předci této nemoci neříkali dna, v historii se jí totiž častěji říkávalo pakostnice. Je to totiž onemocnění, které způsobuje pravidelné záchvaty artritidy, jenž se projevují zarudlým a bolestivým otokem kloubů. V polovině případů je takto postižen palec u nohy, ale může se projevit i na jiných místech lidského těla, dokonce mezi příznaky této nemoci patří i ledvinové kameny. Způsobuje ji totiž vysoká hladina kyseliny močové v krvi. Ta zkrystalizuje a ukládá se nejčastěji v kloubech a šlachách.

K nemoci můžeme mít i genetické dispozice, ale velmi častou příčinou je nezdravý životní styl. Dna tak bývá způsobena nadměrnou konzumací alkoholu či slazených nápojů, které obsahují fruktózu. Viníkem však může být i konzumace masa, a dokonce jinak velmi doporučovaných ryba a mořských plodů. Mezi nejméně vhodné ryby ke konzumaci tak bývá řazen i tuňák. Naopak v boji proti dně přispívá konzumace kávy, vitamínu C a mléčných výrobků.

Dnou podle průzkumů trpí zhruba desetina populace v České republice, nejohroženější skupinou jsou pak muži starší 40 let. Pokud pociťujeme příznaky dny, nebo se onemocnění dnou chceme vyhnout, je potřeba si hlídat množství purinů obsažených v naší stravě. Mezi ty nejhorší potraviny, které bychom při dně neměli jíst vůbec, protože množství purinů v nich je alarmující, patří mladé maso, nejčastěji kuřecí a telecí, zvěřina a vnitřnosti, pivo, výrobky z droždí a kvasnic. Dobré nejsou ani nasycené mastné kyseliny a produkty, které je obsahují.

Naopak se doporučuje zelenina jako jsou rajčata, mrkev, listová zelenina. Dále se sem řadí ořechy, výrobky z mléka, kvalitní oleje a octy, ovoce, vejce, káva a čaj. Tyto potraviny se označují jako nízkopurinové.

Pokud byl člověk zvyklý na přísun alkoholu v podobě piva, doporučuje se vyměnit tento nápoj za víno. Pivo totiž obsahuje jednak velké množství purinů, jednak také kvasinky, které negativně ovlivňují množství kyseliny močové v těle. Víno její hladinu naopak mírně snižuje.

Pokud má člověk podezření na to, že trpí dnou, nebo se u něj již projevily první příznaky, měl by okamžitě navštívit lékaře. Dna totiž patří mezi nemoci, které nemají zpočátku pozorovatelné příznaky, tudíž nemusíme ani tušit, že jí trpíme. To je první stádium. Příznaky se mohou projevit klidně rok a půl potom, co dnou onemocníme.

Kromě výše zmíněných režimových opatření ve formě vhodné stravy a zdravějšího životního stylu, patří k léčbě dny i léky, které nám může předepsat doktor. Některé typy léků na dnu jsou volně dostupné, ale i tak je návštěva lékaře takřka nezbytná. Bojovat s dnou bez vhodné medikace není jednoduché, přestože existují i případy, kdy příznaky dny samy odezní.

Nespoléhejte se sami na sebe a na své znalosti nabyté z internetu. S touto nemocí určitě vyhledejte odbornou pomoc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz