Hlavní obsah
Cestování

Do Itálie se dostali jedovatí červi. Na pláži a v moři mohou velmi bolestivě zranit i člověka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: prilfish / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Hermodice ohnivá

Člověk odjede na dovolenou, aby si užil klid, krásně čisté moře, stále pražící slunce a odpočinek na těch krásných a pověstných italských plážích. Jenže to zas nemusí být tak pokojná a klidná dovolená. V Itálii se totiž rozmnožili jedovatí červi.

Článek

Dovolenou v Itálii vám může zkazit doslova během pár okamžiků. Hermodice ohnivá, též nazývaná jako ohnivý červ, je totiž jedovatá. Naneštěstí jich jsou kvůli vlně veder v Itálii plné pláže. Setkat se s ní můžete zejména v nejteplejších oblastech na jihu. Pokud si ale představujete malého červíčka, pak jste na omylu. Hermodici rozhodně nepřehlédnete.

Z biologické podstaty jde o mnohoštětinatce, může nám tak připomínat například stonožku. Může být ale ještě větší. Běžně dorůstá délky 15 centimetrů, můžeme se však setkat i s exempláři, které měří až 30 centimetrů. Dříve byl jejich výskyt mapován zejména v tropických a subtropických oblastech Atlantského oceánu.

Pak se ale začaly rozšiřovat i na pobřeží. Objevily se na březích amerického kontinentu, nejvíce v Karibiku, v Mexickém zálivu i v USA. Na opačné straně oceánu začaly okupovat nejdříve sever Afriky, kde byly brzy spatřeny na plážích mezi Libérií a Alžírskem. Dnes už je jejich výskyt mapován i na březích Jaderského moře, jejich hlavních útočištěm se v letošním červnu staly břehy italského ostrova Sicílie, ale také pláže v pevninských regionech Apulie a Kalábrie. Před hermodicemi je ale potřeba se mít na pozoru. Mohou totiž člověku způsobit bolestivá poranění.

Jejich přirozenou potravou jsou zejména hvězdice a ježovky, dále pak korály nebo sasanky. Pro ně totiž mohou být jedovaté látky obsažené ve štětinách hermodice smrtelné. Stačí, když se o ně štětinami otře. Pak už jen čeká na jejich smrt. Člověku takové nebezpečí nehrozí. Jed, který obsahují štětiny hermodic člověka rozhodně nezabije, při otření o kůži do nás však může zabodnout své štětiny, které se následně odlomí a zůstanou v našich kožních pórech, aniž bychom o tom věděli.

Odlomené štětiny je ale extrémně obtížně vyndat, i když o nich víme. Samotné otření o naši kůži nám způsobí nepříjemné pálení a svědění, případně se mohou dostavit i otoky. A to je pak hned po klidné a odpočinkové dovolené.

Hermodice už se na evropských plážích vyskytly v roce 2019, kdy potrápily dovolenkáře v Chorvatsku. A za všechno mohli místní rybáři. Hermodice se totiž k pobřeží nepříblížily samy, ale byly na pláž dovlečeny v rybářských sítích. A právě tam způsobily nejedno zranění lidem plavajícím v moři.

Na hermodice je potřeba si dát skutečně velký pozor, pokud nechcete po část své dovolené trpět nepříjemným svěděním a pálením. Nyní je jejich ohniskem jižní Itálie, mohou se ale klidně objevit i na jiných místech.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz