Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Emu má vejce až osmnáctkrát větší než slepice, navíc jsou zelená a zdraví velmi prospěšná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Sayles / Creative Commons / pexels.com

Emu je jeden z největších nelétavých ptáků. Snáší zelená vejce, která jsou oblíbenou pochoutkou. Jak ale chutnají a za kolik slepičích vydají? A jaký vliv mají na lidský organismus?

Článek

Emu hnědý bývá také někdy označován jako emu australský. Přestože patří do skupiny ptáků, létat ho nikdy neuvidíme. Je to běžec. Dorůstá do výšky 150 až 190 centimetrů a váží od 20 do 55 kilogramů. To z něj dělá druhého největšího nelétavého ptáka na světě, který dokáže být i pěkně nebezpečný.

Emu je ze své podstaty všežravcem, takže spořádá prakticky všechno, na co přijde. Často se chová v zoologických zahradách, přestože to pro jeho život nejsou zcela ideální podmínky. Miluje totiž běhání a je zdatným běžcem. Dokáže vyvinout rychlost blížící se až 50 kilometrům v hodině, lehčí jedinci ji mohou ještě o několik kilometrů překonat. Člověk se tak musí smířit s tím, že tomuto ptákovi prostě neuteče.

Foto: Amn Faishal / Creative Commons / pexels.com

Nelétavý pták emu

Oblíbenou pochoutkou mezi lidmi je jeho vejce. Tato vejce jsou však tak trochu atypická. To, co zaujme na první pohled, je jejich barva. Jsou totiž zelená. Podle vědců je to z důvodu procesu tvorby vejce a přítomnosti určitých barviv. Samičí vajíčko je totiž u ptáků pouze žloutek, který putuje vejcovody. Žloutek se na této cestě teprve obaluje vrstvami bílku, pak ještě dvěma blánami, které budou oddělovat bílek od skořápky. Teprve když vejce doputuje do dělohy, začne se na něm vytvářet skořápka.

Skořápku obarvují žlázy ve stěně dělohy, které obsahují různá barviva. Ty se dostávají do vápenité hmoty skořápky. Barviva, která žlázy vypouštějí, jsou pouze dvě. Jedno zbarvuje vejce do červena až do hněda, druhé do modra až zelena. Záleží na poměru, ve kterém jsou barviva ze žláz vypouštěna. Poměr barviv se u různých druhů ptáku liší. Kombinací u emu dochází k tomu, že vejce mají nakonec zelené zbarvení.

Vejce emu mají ale ještě jednu zvláštnost. Přestože nám připadají ohromná, každé totiž váží okolo 900 gramů, v poměru k tělu však emu klade jedno z nejmenších vajec. V porovnání se slepičím vejcem, které váží v průměru 50 až 65 gramů, jsou taková vejce větší čtrnáctkrát až osmnáctkrát. Zajímavé také je, že na oplodněných vejcích nikde nesedí samice, ale je to právě samec, kdo přebírá tuto úlohu.

Foto: Shuhari / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typicky zbarvené vejce emu

V některých kuchyních je vejce ptáka emu ceněno jako kulinářská pochoutka, která je velmi prospěšná pro lidské zdraví. Jedná se totiž o kvalitní zdroj bílkovin, všech devíti aminokyselin, se sníženým obsahem cholesterolu. Obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, má protizánětlivé vlastnosti, posiluje imunitní systém a podporuje zdravou pokožku. Pokrmy se z těchto vajec připravují především v Austrálii, v Africe a v Indii.

Cena takového vejce však může být i závratná, záleží na typu vejce. Ochutnat jej tak můžete nejsnadněji při své zahraniční cestě do jedné z exotických destinací, kde se vejce emu zpracovávají běžně. U nás si budeme vystačit i nadále s vajíčky slepičími, případně křepelčími.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz