Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropská unie nám toho už zakázala mnoho. Vzpomenete si ještě na tuzemský rum či pomazánkové máslo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Evropská unie má v některých věcech rozhodovací pravomoc a je povinností jejich členských států se takovým věcem přizpůsobit. Mezi často kritizované kroky Evropské unie patří zákazy. Těch se Česka dotklo již několik.

Článek

Nad některými zákazy Evropské unie zůstává rozum stát. Některé nás dokonce dokážou pobavit. To je ta lepší varianta. Představte si, že vaše dítě si na narozeninové oslavě nemůže samo nafouknout ani balónek, pokud nebude přítomen dospělý. To je skutečně zákaz, který vzešel z Evropské unie. Platí až do osmi let věku dítěte. S frkačkami to mají děti ještě složitější. Při jejich používání musí být přítomen dospělý až do 14 let jejich věku.

Máte radši marmeládu nebo džem? Většina z nás v tom asi nevidí rozdíl. Evropská unie ale rozhodla, že například jahodová marmeláda je minulostí. Tu už si nikdy nedáte. Už to bude prostě jen džem. Označení marmeláda se smí používat jen pro výrobky vyrobené pouze z citrusů.

Pomazánkové máslo bylo trnem v oku Evropské unie dost dlouho, proto se i další zákaz týkal tohoto produktu, respektive jeho názvu. My Češi víme, co si pod tímto pojmem představit, ale pro cizince může být takový název klamavý, protože pomazánkové máslo nemá s máslem nic společného. Toto označení se tedy dočkalo zákazu. Firmy vyrábějící tento produkt se s tím vypořádaly po svém. Jen to slovo vynechaly. Dnes ho tak často koupíte pod názvem Pomazánkové.

Ani s rumem jsme to nevyhráli. Označení tuzemský rum bylo pro EU opět zavádějící, protože to, co se pod tímto označením v Česku prodávalo, vlastně rum nikdy nebyl. Těžko nás za to ale odsuzovat. Jiný rum jsme v dobách totality neznali a mysleli jsme si, že takto je to správně. Pak přijde Evropská unie a řekne, že to vlastně s rumem nemá nic společného. Takže od té doby tu máme jen Tuzemák. Opět důkaz toho, jak Čech s upravením názvu zvítězil nad zákazem Evropské unie.

Co řeknete dítěti, když si hraje s klasickým teploměrem? Ať dává pozor, protože kdyby ho rozbilo, tak se z něj vysypou kuličky rtuti, kterou jsou smrtelně jedovaté, že? Jenže ono to tak vůbec není. Evropská unie rtuťové teploměry zakázala. To, co si dnes koupíte, vypadá úplně stejně jako rtuťový teploměr, ale je tam jiná látka pracující na obdobném principu.

Další zákazy

Abychom Evropské unii nekřivdili, existují i pozitivní zákazy, které v mnoha ohledech pomáhají. Zákaz igelitek zdarma ušetří životní prostředí, bohužel ale také obohatí kapsu prodejců, Češi se igelitu totiž jen tak nevzdají. Zákaz mentolových cigaret je také úspěchem. Ochucené či mentolové cigarety nejsou totiž tolik cítit kouřem a jsou pro mladé či začínající kuřáky snadným způsobem, jak dospět k závislosti. Jejich zákazem mnoho mladých s kouřením nikdy nezačne. Tyto pozitivní zákazy dopadly i na používání elektrických spotřebičů s vysokým příkonem či neúsporných žárovek.

To, co nám Evropská unie diktuje, má samozřejmě svoje mouchy. Některé zákazy jsou ale prospěšné a s těmi, které nám přijdou nesmyslné, si jako vynalézaví Češi vždy poradíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz