Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropský nález století: 1600 let staré hrobce na Slovensku se přezdívá slovenský Tutanchamon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shvets Anna / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Jedním z největších světových nalezišť dávných hrobů a hrobek je bezesporu Egypt. Občas se ale podaří objevit unikátní nález světového významu i v Evropě. To se povedlo v roce 2005 na Slovensku.

Článek

Nalézt starobylou hrobku v Evropě je sen každého badatele. Může nám totiž prozradit mnoho o naší dávné minulosti, o které toho zase tolik nevíme. To se povedlo v roce 2005 ve slovenském Popradu. Jenže nešlo tak úplně o archeologický výzkum. Na hrobku narazil bagrista při budování průmyslového parku, který se domníval, že se jedná o bunkr.

Hrobka se nacházela v hloubce tří metrů pod povrchem a byla zanesená vodou a blátem. Přesto se jednalo o něco ojedinělého. Jak se totiž později ukázalo, hrobka byla takřka neporušená a ve výborném stavu. Dřevěné trámy, které bagrista objevil jako první, byly stropem nalezené hrobky, jejíž stáří archeologové odhadli na 1600 let.

Při podrobnějším průzkumu archeologové zjistili, že došlo k perfektní konzervaci všeho, co se v hrobce nacházelo. Hrobka byla sice v průběhu let vykradena, i tak se jedná o jeden z nejcennějších evropských nálezů. Mezi pozůstatky, které si zloději z hrobky neodnesli, patří zejména část tapiserie se vzorem, sarkofág, dokonce i některé předměty z kovů jako je zlato, stříbro či bronz. Na místě se našly dokonce i zbytky vepřové šunky uložené v keramických nádobách, kožené výrobky i textilie. A právě tím je nález tak jedinečný. Tyto materiály archeologové běžně nenacházejí, protože časem dojde k jejich rozpadu či rozkladu.

Podrobný průzkum naznačoval, že se nejedná o hrob obyčejného člověka, pohřbený musel patřit mezi vysoce postavené občany té doby. V jeho hrobě byla objevena dobová desková hra s kameny, nástroje na manikúru, pedikúru či čištění uší. Velmi vzácný byl shledán také přívěsek z mince římského císaře z roku 375.

Podle všeho jde o germánského knížete, který se sice narodil mezi Uralem a Volhou, do těchto míst ale dorazil nejspíše v rámci stěhování národů a velkou část svého života prožil ve Středomoří, o čemž svědčí pozůstatky jídla nalezené v jeho žaludku. Jako příčina smrti byla stanovena žloutenka a muž se podle odhadů dožil 20 až 25 let.

Vzhledem ke všem poznatkům jsou archeologové přesvědčení, že se jednalo o vojenského důstojníka, nebo člena královského dvora. A právě díky zachovalosti celé hrobky získali archeologové i nové poznatky o intenzivním kontaktu lidí žijících na našem území s tehdejším antickým světem.

Přestože byla hrobka nalezena v roce 2005, zpřístupněna byla až v roce 2023 v unikátní expozici v regionu svého nálezu. Germánskému knížeti se mezitím začalo přezdívat slovenský Tutanchamon. Jde totiž o největší nález na Slovensku v celé jeho historii a o jeden z nejcennějších evropských nálezů za poslední desítky let.

Zpracováno na základě:

Vzácná hrobka pod Tatrami je stará 1600 let. Můžete si ji prohlédnout naživo a je to zážitek (denikn.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz