Hlavní obsah
Jídlo a pití

Foie gras: Mimořádná delikatesa, při jejíž výrobě zvířata trpí. Nesmí se hýbat a jsou překrmována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lu / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Ochutnali jste někdy foie gras? Mluví se o nich v televizi, vaří z nich ti nejlepší šéfkuchaři, patří mezi ty největší lahůdky. Aby se ale tento produkt dostal na váš stůl, zvířata kvůli tomu prožívají doslova muka.

Článek

Foie gras je francouzské označení, které se dá přeložit jako tučná játra. Výsledkem jsou játra velmi jemné a delikátní konzistence, která jsou velmi žádanou a drahou pochoutkou. Můžete si je v lepších restauracích objednat jako samostatné jídlo, ale bývají i součástí jídel jako jeden z komponentů.

Jejich historie sahá až do samotného starověkého Egypta, kde je konzumovaly vyšší vrstvy společnosti. Nejčastěji se jedná o husí játra, ale může jít i o játra z kachen. Jenže se množí názory, že kvůli tomu, aby si lidé mohli pochutnávat na foie gras, dochází k týrání zvířat. Aby vznikla játra přesně této konzistence a lahodnosti, je zapotřebí speciálního postupu při chovu hus a kachen.

Tato zvířata se několik týdnů přes porážkou začnou překrmovat speciální potravou. Říká se tomu fórování. Husy i kachny jsou omezeny na pohybu, aby tělesnou aktivitou nedocházelo k rychlejšímu trávení. U překrmovaných zvířat dochází ke zduření jater, což pak způsobuje jejich tučnou chuť, kvůli které jsou tak ceněna. Játra neustálým překrmováním degenerují a jaterní tkáň je nahrazována tukem.

Protože překrmovaná zvířata by potravu sama od sebe nepřijímala, je jim do volete nebo do žaludku několikrát denně zavedena sonda, která do nich vpravuje krmnou směs z předvařené kukuřice. Když je tento proces ukončen, zvířata jsou zaživa zbavena peří, což je pro ně nesmírně bolestivý proces. Teprve poté dochází k jejich porážce. Ochránci zvířat protestují, že takové zacházení se zvířaty je odporné a že jde o týrání zvířat. Zvířata při překrmování extrémně trpí a prakticky několik týdnů jsou v neustálém stresu.

V některých zemích byla na základě těchto stížností produkce foie gras omezena nebo dokonce zakázána. Přesto většina těchto státu foie gras dováží, protože je po nich vysoká poptávka. V Evropě patří k producentům této speciality pouze Francie, Belgie, Španělsko, Bulharsko a Maďarsko.

Foie gras patří k nejdražším surovinám, které můžete koupit. Vyrábí se z nich lahodné paštiky, mohou se péct, smažit, vařit. Cena za jeden kilogram takových jater může růst až do tisíců. Pokrmy z nich připravované v restauracích pak vysokou nákupní cenu produktu reflektují.

Někteří šéfkuchaři si však své kuchyně bez foie gras neumí představit. Milovníci foie gras bijí na poplach, protože jejich oblíbená pochoutka by brzy mohla být zakázána. Je ale morální konzumovat játra zvířat, se kterými se takto zachází, přestože se skutečně jedná o mimořádnou delikatesu?

Zvířata jsou živí tvorové, kteří mají také svoji důstojnost. Pokud chceme konzumovat jejich maso a vnitřnosti, měli bychom jim dopřát alespoň život bez stresu a bolesti. Jenže tady to není otázka etiky, ale spíše ceny, kterou jsou za ně někteří schopni zaplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz