Hlavní obsah
Cestování

Fuggerei: Magické německé městečko, kde se nájem nezvedl už 500 let a lidé tam platí jen euro za rok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerd Eichamann / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Fuggerei

Na území našeho západního souseda najdeme mnoho zajímavostí, avšak Fuggerei je naprostý unikát. Krásné a doslova kouzelné městečko pronajímá domy za jediné euro, protože se tu už stovky let nezvedalo nájemné.

Článek

Fuggerei bylo vystaveno už v první polovině 16. století a plnilo v té době funkci sociálního bydlení. Na svou dobu to byl doslova převratný projekt, k jehož realizaci se přistoupilo na základě plánů Jakoba Fuggera, po kterém nese i svůj název. Leží na okraji města Augsburg v Bavorsku.

Přestože se jedná o domy určené pro bydlení sociálně slabých rodin, je tato vesnička naprosto úžasná a domy překrásné. Celkem jich tam najdeme 67, jsou rozděleny na 140 bytů, ve kterých dnes bydlí převážně sociálně slabí občané vyznávající katolickou víru. Za roční nájem, ve kterém ovšem není zahrnuto vytápění, zde ale zaplatí pouze 0,88 eura. Výše takového nájemného odpovídá výši, jakou zde nájemníci hradili v době, kdy bylo městečko v 16. století vybudováno. Za celých 500 let zde nedošlo k žádnému zvyšování a lidé tu tak po celá staletí platí stále stejně.

Foto: Slick / Wikipedia Commons / CC0

Jakob Fugger, který je autorem celého projektu, pocházel z místní rodiny, která zbohatla na prodeji tkaného zboží a vlastnila mnoho pozemků a nemovitostí jak v Augsburgu, tak v okolí. Přesto ale nezapomínala tato rodina na chudé a založila ve městě mnoho sociálních iniciativ. A právě Jakob Fugger, který byl označován za nejbohatší bankéře ve městě, přišel s nápadem na stavbu sociálních bytů.

V roce 1521 tak bylo město Fuggerei vybudována na pozemcích, které Fugger pro tuto iniciativu daroval. Aby se ale mohli lidé do sociálních bytů nastěhovat, museli splnit tři podmínky. První z nich říkala, že každý, kdo se do Fuggerei nastěhuje, musí být katolík. Zároveň ale musel být obyvatelem města Augsburg, protože právě pro obyvatele tohoto města byl projekt zamýšlen. A třetí nutnou podmínkou byla dobrá pověst. Fuggerovým záměrem bylo vytvořit komunitu, ve které nebude existovat kriminalita a všichni budou žít skromným, avšak poklidným životem.

Foto: GZatta / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Přestože se lidem ve Fuggerei nežilo špatně, existovala určitá pravidla, která se zde musela dodržovat. Lidé se museli několikrát denně modlit, po 22. hodině nesměli opouštět své příbytky. A tato pravidla platí dodnes. Zákaz vycházení je sice uvolněnější, přesto zde stále existuje stráž, která hlídá, zda není tento zákaz vycházení porušován. Většinou však stačí dát stráži malý úplatek a zákaz vycházení jako by neexistoval.

Během staletí byl komplex několikrát přestavěn a dokonce rozšířen, každý nový žadatel o nájemné však stále musí splňovat tři původní Fuggerovy podmínky. Zajímavé ale je, že Fugger už v 16. století založil charitativní fond, který funguje dodnes a stále se z něj dá pokrýt podstatná část nákladů na toto sociální bydlení.

Návštěva tohoto městečka dokáže turistu doslova okouzlit. Kromě řadových domků tu najdete i krásná náměstíčka s kašnami, místní kostel sv. Marka, sochy zdobící domy a všudypřítomný klid a pohodu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz