Hlavní obsah
Lidé a společnost

Geniální autista Daniel Tammet: Pamatuje si 22 500 pozic čísla pí a spočítá stehy na košili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: De Lorelei / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pokud se u člověka projeví porucha zvaná autismus, automaticky takovou osobu považujeme za znevýhodněnou a neschopnou se často začlenit do běžného života. Jenže i autista může být geniální.

Článek

Daniel Tammet se narodil v Londýně roku 1979. Už od mládí se u něj projevovaly příznaky nemocí, jako je epilepsie, synestezie či Aspergerův syndrom. Diagnostikován mu byl autismus, tedy vývojová porucha, která s sebou nese návyk na opakující se rituály v chování či narušené komunikační schopnosti. Daniel ale všechny překvapil svými brilantními schopnostmi na poli matematiky a jazyků.

Asi nejproslulejší je Daniel Tammet svojí pamětí související s pamatováním si jednotlivých míst za desetinnou čárkou čísla pí. Dodnes drží evropský rekord, kdy je schopen vyjmenovat nebo zaznamenat až 22 514 čísel, které pí za desetinnou čárkou obsahuje. Daniel ale dle svých slov jen popisuje to, co vidí v hlavě.

Geniální je Tammet i v oblasti dorozumívání se cizími jazyky. Plynně hovoří jedenácti jazyky, mezi které patří samozřejmě angličtina, dále pak francouzština, němčina či španělština. Z netradičních jazyků se Daniel zvládne domluvit finsky, litevsky, rumunsky, estonsky či welšsky. Zcela s přehledem zvládá také umělý jazyk esperanto. Nejnovějším přírůstkem do jeho jazykových znalostí je islandština, kterou se podle všeho naučil při svém pobytu na Islandu za pouhých sedm dní. Po tak krátké době byl schopen jazykem plynule hovořit na úrovni rodilého mluvčího v televizním vysílání.

Mezi další věci, kterými je Daniel Tammet proslulý, patří synestezie. Daniel totiž nevnímá čísla jako obyčejný člověk. Za každým číslem od 0 až do 10 000 vidí konkrétní věci se specifickým tvarem a barvou. Je tak schopen prakticky ihned spočítat matematické operace jako dělení či násobení s velkými čísly na neomezený počet desetinných míst. Když dostal otázku, jak je to možné, řekl jen, že před očima vidí výsledek daného příkladu, takže údajně ani nic nepočítá.

Přestože je autistou, je Daniel Tammet doslova geniální. Nic mu navíc nebrání v tom, aby se zcela zapojil do běžného života. Dokonce je od roku 2002 ředitelem e-learningové společnosti. Přesto u něj platí to, co u většiny autistů. Lpí na rituálech. Má například stanoven přesný čas, kdy pije čaj. Pokud by byl nucen k porušení tohoto zaběhnutého rituálu, má pocit, jako by se mu bortil svět. K snídani musí mít vždy odváženo přesné množství kaše, konkrétně 45 gramů, jinak se v klidu nenasnídá.

Daniel mnohdy věnuje pozornost detailům a jak se něco dá spočítat, pustí se do toho. Když se s někým setká, nevěnuje pozornost tolik jeho tváři, jako je zabraný do počítaný stehů na jeho košili. Na pláž chodí nerad, protože je tam příliš mnoho zrnek písku ke spočítání. Při návštěvě supermarketu se více než na nákup soustředí na tvar, texturu a uspořádaní vystaveného zboží.

Daniel Tammet je autorem několika knih, kde přiznává, že je pro něj dnes život ve starším věku jednodušší, než pro něj byl v mládí. Naučil se totiž se svými komunikačními vadami žít a svůj hendikep už ani nevnímá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz