Hlavní obsah
Věda

Göbekli Tepe: Největší a nejstarší stavba světa zůstává až dodnes záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Beytullah eles / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Göbekli Tepe

Turecko je země bohatá na archeologické nálezy. Kromě podzemních měst ve skalách tu můžeme najít i archeologický areál, který je dodnes pro historiky záhadou. Co tajemné naleziště ještě ukrývá?

Článek

Když pojedete do Turecka na dovolenou, vyplatí se si odpočinek na pláži zpestřit nějakým výletem. Tato země vám nabízí nepřeberné množství krásný míst, ať už jste milovníky historických památek nebo spíše přírody. Jednou možností, kam můžete vyrazit, je i archeologický areál Göbekli Tepe. Můžete se pak totiž pyšnit tím, že jste navštívil nejstarší a největší známou stavbu světa.

Archeologové ve snaze určit stáří této památky použili k její dataci radiokarbonovou metodu, která to dokáže až s obdivuhodnou přesností. Tento komplex je tak jedinečný v tom, že jeho stáří se odhaduje na téměř 12 tisíc let. Pravděpodobně za ním stojí lovci, kteří v okolí lovili gazely. Název místa v překladu znamená břichatý kopec. A skutečně musíte v tomto terénu počítat s častými nerovnostmi.

Místo, kde Göbekli Tepe stojí, není tradičním místem, kam by směřovaly davy turistů. Nachází se totiž v poměrně neklidné části u hranic se Sýrií. I přesto stojí za to toto místo navštívit. Fascinuje totiž historiky i vědce. Nejvíce zajímá je otázka, kdo a za jakým účelem takovou stavbu vytvořil. V neposlední řadě pak nikdo nedokáže vysvětlit, jak mohly být tyto stavby s tehdejší technikou postaveny kolem již roku 9600 před Kristem.

Zkoumané nálezy naznačují, že tento komplex nevznikl najednou, ale rozrůstal se během dlouhých desetiletí. Balvany jsou opracované až s obdivuhodnou přesností. Nachází se zde i množství několikatunových vztyčených pilířů. Právě proto se tomuto místu také někdy říká turecký Stonehenge. Stavba Göbekli Tepe vyvolává stejné otázky jako například stavba pyramid ve starověkém Egyptě.

Foto: Beytullah eles / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Spekuluje se o tom, že místo nebylo trvale osídleno, ale mohlo se jednat o pohřebiště. Přestože se na místě našlo několik lidských ostatků, zejména lebky, některé důkazy to ale vylučují. S největší pravděpodobností tak šlo o místo, kde se vykonávaly náboženské rituály. Na místě totiž bylo nalezeno velké množství zvířecích kostí. Ještě jedna další věc ale zůstává neobjasněna. Místo bylo po letech účelně zasypáno, aby zmizelo z povrchu zemského. Proč nebo kdo to udělal, to zůstává další nevysvětlenou záhadou.

Když se do areálu vydáte, objevíte místo, které svou rozlohou pokrývá plochu asi 90 tisíc metrů čtverečních, skládá se ze dvaceti soustředných kruhů. Ty největší pilíře dosahují výšky až šesti metrů, jsou ve tvaru velkého písmena v T a váží až 50 tun.

Göbekli Tepe je zkrátka jednou velkou neznámou, která odborníky dodnes nenechává v klidu, proto se stále pokouší objasnit, jak to se stavbou a využitím tohoto komplexu bylo. Zda se jim to ale někdy podaří, není jisté.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz