Hlavní obsah
Zdraví

Ibalgin a Ibuprofen není žádný zázrak: Jeho nadužíváním riskujete krvácení do žaludku i infarkt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Derrick Coetzee / Creative Commons / CC0 1.0

Růžová pilulka, které se dnes neřekne jinak než ibalgin nebo ibuprofen, je v mnoha českých domácnostech naprostou nezbytností. Víte ale, co všechno riskujete, když ho užíváte častěji, než byste měli?

Článek

Bolí vás hlava, trápí vás nevolnost nebo máte lehce zvýšenou teplotu? Mnoho lidí zná na všechny tyto symptomy zaručený lék. Růžovou pilulku, která zaručeně pomůže. Ibalgin a ibuprofen dnes patří k těm nejužívanějším lékům, které si můžete koupit i bez lékařského předpisu.

Nejhorší, co se může lidem, kteří se snaží zahnat bolest, stát, je to, že si na užívání léků zvyknout a berou pak je už jen ze strachu z bolesti, přestože je akutní bolest v tu chvíli netrápí. Začínají si tak své tělo ničit nadužíváním tohoto léku. A to může mít i fatální následky.

Léky na bázi ibuprofenu či ibalginu se ve světě vyrábí již od 60. let. Když se s jejich výrobou začalo, byly přirovnávány k zázraku. Žádný jiný lék totiž nedokázal tišit bolest stejně jako tento nový produkt. Nový lék tišil bolest a umožňoval člověku i s nemocí normálně fungovat. Začalo se ale zapomínat na to, že by se měla léčit příčina nemoci či bolesti, nikoli jen tlumit bolest, která při ní vzniká.

Dnes lidé ibalgin užívají i v případě, že chtějí uvolnit nadbytečné množství stresu nebo dodat energii. Jenže nic takového tyto léky neumí a často už je to spíše o psychice člověka, který s konzumací těchto tablet předpokládá dostavení požadovaného účinku natolik, že se skutečně dostaví.

Lidé se nadužívání nebojí, protože příbalové léky říkají, kolik můžeme denně maximálně zkonzumovat růžových tablet. V případě Ibalginu 400 je to 6 tablet denně. Většina lidí takové množství ibalginových tablet nezkonzumuje, takže si myslí, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Jenže nadužívání je zcela jiný termín než maximální denní množství.

Nadužíváním se v tomto případě rozumí situace, kdy růžové pilulky polykáme ve více než polovině dní měsíci v několika po sobě jdoucích týdnech. To u současné populace není žádnou výjimkou. Vedlejší účinky má každý lék, ale mnohdy se při tomto nadužívání vyskytují častěji a ve větším měřítku.

Při nadměrné konzumaci ibalginu nebo ibuprofenu tak může docházet k poškozování žaludeční i střevní sliznice. To může mít za následek vznik žaludečních vředů, v krajním případě i vnitřní krvácení. Rozsáhlá studie z roku 2017 pak konstatuje, že po týdnu konzumace ibalginu stoupá riziko srdečního selhání o více než 50 %. Jakmile se lék přestane užívat, riziko rychle klesá.

Těhotné ženy by lék neměly konzumovat vůbec. Zvyšuje totiž riziko spontánního potratu v rané fázi těhotenství, později pak i srdeční vady nenarozeného dítěte. Častým užíváním ibalginu se navíc snižuje náš práh bolesti, takže se na léku stáváme závislými. Konzumujeme jej tak opakovaně při daleko menší bolesti, než při jaké jsme jej začali užívat.

Vyvarovat se nadužívání jakýchkoliv léků je rozumná věc. U léků na bázi ibalginu a ibuprofrenu to platí obzvlášť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ibuprofen
Příbalové letáky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz