Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Italský supervulkán hrozí erupcí. Zničil by velkou část Itálie a navždy změnil klima v celé Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Že je Itálie státem, ve kterém najdeme velké množství sopek, asi nikoho nepřekvapí. Nachází se tam ale také jeden supervulkán, který se pomalu probouzí k životu. Následky jeho výbuchu by mohly být katastrofální pro celou Evropu.

Článek

Campi Flegrei se říká supervulkán, přestože toto označení není přesné. Správné označení tohoto přírodního útvaru je sopečná kaldera. To ale nic nemění na tom, že poprvé od 16. století je nejblíže možné erupci.

Odhalila to nová studie, která zjistila, že sopečný příkrov Campi Flegrei se stále rychleji ztenčuje. Tenčí příkrov znamená větší náchylnost k případné erupci. Naposledy došlo k erupci tohoto vulkánu v roce 1538. Jednalo se však pouze o slabou erupci. Již několik posledních desetiletí ale vědci pozorují náznaky toho, že by k erupci mohlo v blízké době dojít znovu. Studie Christophera Kilburna je stará jen několik let. Vědec v ní doslova říká, že vulkán je napjatý k prasknutí a je nutné, aby to na byla Itálie i celá Evropa připravena. Dodává také, že to nutně nemusí znamenat, že k erupci dojde. Všechno tomu ale nasvědčuje.

V blízkosti Campi Flegrei žije v současné době půl druhého milionu obyvatel a přímo uvnitř kaldery pak dalších 360 tisíc lidí. Kdyby k erupci skutečně došlo, znamenalo by to katastrofu pro všechny tyto obyvatele, sopka by však zničila i okolní části Itálie. Výbuch by drasticky změnil klima v celé Evropě a měl by vliv na změnu globálního klimatu.

Campi Flegrei se nachází v blízkosti Neapolského zálivu jen pár kilometrů od slavné sopky Vesuv, která kdysi způsobila zánik Pompejí a okolních obcí. V té době ale v okolí sopky žilo daleko méně obyvatel a nikdo z nich nežil v tak bezprostřední blízkosti vulkánu.

Výsledky výzkumu zveřejněné v odborném časopise Nature Communications varují před potenciální možností výbuchu sopky. Nelze však jakkoli specifikovat, kdy k tomu dojde. Vzhledem ke stavu vulkánu je možné, že to bude zítra, ale může se tak stát klidně za několik desítek let. Věda ve zkoumání sopek nepokročila natolik, aby toto dokázala předvídat přesněji.

Nejde o první výzkum vulkánu, který by měl snad vyvolat senzaci. K podobným výsledkům došla řada odborníků zkoumající Campi Flegrei v předchozích letech. Jisté je to, že se celá kaldera pomalu zvedá a erupce by byla ničivá, neboť tato kaldera měří kolem 11 kilometrů, což je na poměry vulkánu zcela ojedinělé. Výbuch by tak byl větší, než všechny výbuchy sopky Etny v historii lidstva.

Kaldera Campi Flegrei nevybuchla pouze v 16. století, kdy nenadělala žádné zásadní škody. K erupci v ní došlo ještě jedenkrát, a to zhruba před 39 tisíci lety. Jednalo se o jednu z nejsilnějších erupcí v historii naší planety s trvajícími globálními následky pro celou planetu. Tento výbuch je srovnávaný s dopadem asteroidu na zem a podle všeho kdysi vyhubil neandrtálce. Vulkán tak určitě není radno podceňovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz