Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaroslav Dušek: V mládí se živil jako uklízeč, myč oken či topič. Dnes mluví s vodou a nejí i měsíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Jaroslav Dušek patří k těm nejlepším českým hercům několika posledních desítek let. Stejně tak se ale řadí k těm nejkontroverznějším postavám českého veřejného prostoru, a to zejména kvůli svým názorům.

Článek

Jaroslav Dušek se narodil v roce 1961 v Praze. Dnes ho každý z nás zná jako velmi úspěšného herce a komika. Jenže málokdo ví, že Duškovi trvalo dlouho, než si našel svou cestu k profesionálnímu herectví. Pracoval totiž nejdříve jako topič v kotelnách, uklízel, myl okna, dělal strážného objektů, nějaký čas pracoval i jako vodárenský dělník. Zkrátka dělal to, co zrovna bylo k mání. A to až do roku 1989.

Jenže láska k divadlu a hraní se u něj začala projevovat už v mládí. Ještě když si vydělával zmiňovanými pracemi, založil spolu s Janem Bornou amatérské divadlo Vizita, které si zakládalo čistě na improvizaci. K profesionálnímu hraní se Dušek pak dostal až po roce 1989. Jeho sláva však brzy vyletěla vzhůru. Zlomovou byla pro něj legendární komedie Pelíšky z roku 1999. Později si zahrál ještě v mnoha úspěšných českých komediích.

Jenže české diváky dodnes rozděluje na dva tábory. Na ty, kteří milují jeho humor a nově i jeho filozofické debaty v pořadu Duše K, a na ty, které irituje svými dosti kontroverzními názory. A že jich má herec mnoho. Jaroslav Dušek totiž například nechodí k lékaři, protože věří tomu, že se člověk pomocí svých myšlenek dokáže vyléčit sám. Právě k tomuto tématu se před časem vyjádřil i v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým, kde doslova uvedl, že lidé, kteří zemřou na rakovinu, si za to ve většině případů mohou sami. Svůj boj s těžkou nemocí totiž vzdají a nechtějí s ní dál bojovat. Přitom sílu lidské vůle považuje za jednu z největších mocností.

Mnoha lidem také může přijít podivné, že se Dušek přiznal k tomu, že mluví s vodou. Vnímá ji totiž jako lidskou bytost, kterou někdy označuje termínem Matka. Voda jako taková mu totiž pomáhá v době, kdy drží dlouhodobé půsty. Herec tak dokáže nejíst třeba i celý měsíc. Voda je v tomto období jediným jeho zdrojem živin.

Jenže herec se také přiznal, že při půstu pije vodu destilovanou. A taková voda žádné ionty a minerály neobsahuje, takže není ke konzumaci vhodná. Dušek ale takových půstů držel už řadu a nemůže si její účinky na lidské tělo, organismus a duši vynachválit.

Jaroslav Dušek je bezpochyby velmi inteligentní člověk. Má však názory, o jejichž smysluplnosti se dají vést dlouhé debaty. Někteří lidé s ním ale souhlasí a mají to v životě podobně nastavené jako sám herec. Možná jsme Jaroslava Duška totiž jen pochopili, možná by ta jeho cesta mohla být tou správnou.

Každý jsme ale jiný a většina z nás vnímá život jako realitu, ve které fungují nějaké zákonitosti, na které jsme si už zvykli. Jen těžko si tak umíme představit, že by pouhé naše rozhodnutí mohlo zlepšit náš zdravotní stav, nebo nám dokonce zachránit život. A proto Jaroslav Dušek stálé zůstává jedním z herců s nejkontroverznějšími názory v Česku. Jedni ho tak stále budou milovat a druzí zavrhovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz