Hlavní obsah
Věda

Jedna z největších koster dinosaura skončila v soukromé sbírce. Je to tak v pořádku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Camille Gévaudan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Big John (triceratops, který byl vydražen do soukromé sbírky)

Po světě se stále nacházejí kosterní pozůstatky po našich slavných předchůdcích. Nálezy vyhynulých dinosaurů se ale často dostávají do veřejných dražeb a končí v soukromých sbírkách. Nepřicházíme tím o příliš mnoho?

Článek

K situaci, že jedna z takových koster skončila v soukromé sbírce došlo před třemi lety. Tehdy se konala dražba velkého triceratopse. Propagován byl tehdy jako největší známá kostra tohoto druhu na světě. Rozměry měl totiž vskutku pozoruhodné. Jen jeho lebka byla dlouhá před dva a půl metru a široká dva metry. Jeho hodnotu podtrhovalo i úctyhodné stáří nálezu. Odhadnuto bylo na 66 milionů let.

Nakonec se tato kostra vydražila v přepočtu za neuvěřitelných 171 milionů korun. A skončila v soukromé sbírce. Záhy se ale ukázalo, že ve skutečnosti nešlo o největšího triceratopse na světě. Část jeho kostry byla navíc domodelována, protože nebyla zcela zachovalá. Největší triceratops se nachází u nás a je až o 30 procent větší.

Není ale škoda, že tak vzácná kostra, jaká byla před třemi roky vydražena, skončila v soukromé sbírce? Nálezy fosilií dinosaurů jsou pro jejich vědeckých výzkum neocenitelné. Poskytují nám totiž vzácný pohled do minulosti naší planety a pomáhají nám pochopit, jak fungoval život na planetě Zemi před mnoha miliony let. Kostry, které končí v soukromých sbírkách, ale mohou vést ke ztrátě těchto vědeckých informací. Někteří soukromí sběratelé mohou takové vzácné nálezy skrýt před vědeckým světem i před veřejností. Dále zkoumat je pak bude zcela nemožné. Jako laická veřejnost je pak nebudeme mít šanci spatřit ani jako exponáty vystavené v muzeích a obdobných zařízeních. Dozvíme se o nich tedy daleko méně, než kdyby byly vědcům stále k dispozici.

Je třeba ale uvést i fakt, že někteří soukromí sběratelé se o své jedinečné exponáty chtějí podělit s veřejností, a tak přístup k těmto nálezům umožňují. Často se jedná i o nadšence, kteří finančně podporují paleontologický výzkum. Právě díky nim tak někdy může dojít k objevům, které by jinak mohly zůstat neobjeveny. Bez finančních příspěvků bohatých mecenášů by se nikdy neuskutečnily některé expedice či odborné výzkumy.

Je tak třeba vždy rozlišovat mezi tím, kdo chce vzácný nález pouze pro sebe, a tím, kdo se o něj chce dělit s veřejností. Aukce fosilií však umožňují dražbu každému, kdo má dostatek finančních prostředků, aniž by byly známy pravé důvody, které jej motivují k nákupu. Co se stane s dinosauřími kostrami po aukci tak v mnoha případech zůstává velkou neznámou. A když se taková vzácná fosilie ztratí ze světa, je to škoda, kterou už nebudeme nikdy schopni nahradit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz