Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečkova změna v sociálních dávkách dává konečně smysl. Pomůže, usnadní a opozici spadne brada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Mariana Jurečky (@marianjurecka)

Marian Jurečka

Ministr Jurečka představil návrh reformy dávkového systému. Ten zatím vypadá velmi slibně. Ministerstvo tím sice neušetří, ale jedná se jednoznačně o vstřícný krok vůči občanům. Teď už jen, aby reforma prošla.

Článek

Systém sociálních dávek je dnes pro lidi zbytečně složitý a dávky často pobírají i lidé, kteří to nepotřebují. A právě tomu by měla tato reforma zamezit. Její návrh dává smysl a přinese hned několik novinek.

První změnou bude sloučení čtyřech základních dávek do jedné. Jedná o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. Tyto dávky by se totiž od ledna 2025 měly sloučit v jednu superdávku, která bude zohledňovat všechny aspekty potřebné k jejímu přiznání. A jaké z toho plynou výhody pro stát a jaké pro žadatele?

Pro ty, kteří žádají jen o jednu dávku z výše zmiňovaných, se prakticky nic nezmění. Ti, kteří ale žádají o více dávek, budou nově podávat pouze jednu žádost. To souvisí i s tím, že potřebné dokumenty budou dokládat pouze jednou a správa všech částí dávek bude probíhat současně. Dojde tedy jednoznačně ke zjednodušení žádosti o dávku, což lidé určitě uvítají. Někteří dnes o dávky nežádají, protože je to pro ně administrativně příliš náročné.

Pravděpodobně se tím zvedne počet žadatelů, kterým zjednodušení podání žádosti přijde vhod. Sníží se ale administrativní práce ze strany státu s dávkami spojená. Rozpočet to v zásadě nijak neovlivní. Cílem reformy není ušetřit, ale přinést co nejefektivnější a fungující dávkový systém.

Dávkový systém by měl být nastavený tak, aby se vyplatilo pracovat. To je určitě dobrá myšlenka, protože někteří z těch, co pobírají dávky, se do práce nehrnou. Na dávkách totiž dostanou často i více, než by si vydělali, když by pracovali v zaměstnání například za minimální mzdu. Dávkový systém by měl po reformě motivovat lidi k tomu, aby v první řadě pracovali, a teprve až v případě nouze žádali o dávky.

Velkým přínosem Jurečkova návrhu může být také to, že se v některých případech budou kontrolovat majetkové poměry žadatelů. Nyní si může například o příspěvek na bydlení zažádat i osoba, která sice splňuje požadavky na udělení příspěvku, ale zároveň je vlastníkem pozemků či nemovitostí. Kontrolou majetku by se tak mohlo předejít tomu, že bude dávka přiznána někomu, komu sice náklady na bydlení podstatně převyšují stanovené procento příjmu, zároveň je však tento člověk prakticky milionářem, protože vlastní někdy i několik nemovitostí. Takovým lidem totiž dávky nepatří. Ty jsou určeny pro potřebné.

A to je ten základní fakt. Sociální dávky vždy byly určeny pouze těm, kteří je skutečně potřebují. Pokud je v některých případech mohou využít i ti, co je nepotřebují, jedná se o chybu v systému a ta by měla být napravena. Snad právě tato reforma učiní přítrž možnému zneužívání. To pak bude pro stát i ostatní občany jednoznačný přínos.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na plánovanou reformu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz