Hlavní obsah
Cestování

K jeskyni boha moří v Itálii vede 654 schodů zasazených ve stěně vysokého útesu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roberto Ferrari / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Část schodiště k Neptunově jeskyni

Itálie má kromě pevninské části i řadu ostrovů, kde si můžeme její atmosféru vychutnat zase trochu jinak. Za jeskyní boha moří se budeme muset vydat na druhý největší italský ostrov. Sardinie je nedotknutým regionem s panenskou přírodou.

Článek

Sardinie je jedním ze dvou velkých italských ostrovů. Větší už je jen Sicílie, rozdíl v rozloze je ale minimální. Sardinie je známá tím, že je regionem Itálie, kde stále najdeme nedotčenou přírodu a místa, kde moderní technika nemá své místo. Pláže jsou tu plné mušlí a škeblí nejrůznějších tvarů a barev. Ve vodě se klidně můžete setkat s mořskými ježky nebo hvězdicemi.

A právě na tomto doslova nedotčeném ostrově lze nalézt i jeden nádherný přírodní útvar. Je jím Neptunova jeskyně. Své jméno dostala podle boha z římské mytologie, který byl vládce všech moří. V řecké mytologii se Neptunův ekvivalent označoval jako Poseidón. A právě k této jeskyni vede velmi impozantní cesta, při jejímž zdolávání ale dostaneme pěkně zabrat.

Foto: Stahlkocher / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Přístup k jeskyni je fyzicky velmi náročný

Celkem 654 schodů musíme zdolat, abychom se dostali byť jen před vchod do tohoto monumentálního komplexu. Schodiště je navíc zasazeno do stěny útesu vysokého 110 metrů, pod nímž skálu omývá často rozbouřené moře. Výhled je zde sice fenomenální, cestou je dokonce několik vyhlídkových plošin, cesta k jeskyni je ale velmi fyzicky náročná. V době návštěvy na vás totiž během zdolávání několika stovek schodů prakticky neustále svítí spalující italské slunce. Abyste se dostali do jeskyně, budete po tomto schodišti několikrát stoupat a několikrát klesat. Samotný vstup se pak nachází přibližně jen metr nad mořem.

Foto: Daniel Ventura / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vstup do jeskyně je těsně nad hladinou moře

Tam na vás ale může čekat nepříjemné překvapení. Pokud je voda pod útesem příliš rozbouřená, je zakázáno do jeskyně vstupovat. Mohla by ji totiž zaplavit voda z rozbouřených vln. Pokud ale budete mít štěstí, moře bude klidné a vy budete moci bezpečně vstoupit do jeskyně, bude veškerá fyzická námaha zapomenuta. Nacházíte se totiž v úchvatném prostoru plném ohromných krápníků starých stovky let.

Jeskyni je možné navštívit s průvodcem, prohlídka trvá přibližně hodinu, během níž projdete přibližně 300 metrů jeskynních prostor, kde můžete kromě krápníků obdivovat i atypické slané jezero dlouhé 120 metrů. V jeskyni se nachází i další chodby, do těch však není návštěvníkovi přístup umožněn. Celková délka chodeb dosahuje přibližně čtyřech kilometrů.

Foto: Tobias Helfrich / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Krápníková výzdoba jeskyně je úchvatná

Pokud by rád někdo navštívil tuto jedinečnou jeskyni, ale odrazuje ho počet stoupajících a klesajících schodů, existuje možnost, jak se jim vyhnout, přestože tím člověk bude ochuzen o nádherné scenérie. Z nedalekého městečka Alghero sem totiž pravidelně přijíždí lodě. Tím, že se vchod do jeskyně nachází prakticky na hladině moře, je možné se do jeskyně dostat i přímo z výletní lodi.

Neptunova jeskyně je jedinečným místem, které nesmí vynechat žádný návštěvník Sardinie.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz