Hlavní obsah
Finance

Kolik berou čeští poslanci? Ti nejvyšší i přes 274 tisíc a za dopravu do práce další desítky tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Platy českých poslanců jsou tématem, které stále rezonuje českou veřejností. Nejde totiž o zanedbatelné částky a rozpočet na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky sahá do závratných výšin.

Článek

Rozpočet pro rok 2024 stanovený pro fungování Poslanecké sněmovny přesahuje částku 1,5 miliardy korun. Téměř polovina z toho je určena na platy poslanců, kteří v ní zasedají. Těch je v naší Poslanecké sněmovně přesně dvě stě. Jak se ale liší jejich platy a kolik dostávají ještě za náhrady a za činnosti s výkonem funkce spojené?

Od 1. ledna letošního roku byla stanovena nová platová základna odpovídající nejvyšší platové třídě u státních zaměstnanců. Jedná se o pevnou částku ve výši 94 775 Kč. Tato platová základna se pro poslance násobí koeficientem 1,08. Základní plat poslance je tak 102 357 Kč. Pokud už někomu toto číslo přijde poměrně vysoké, bude překvapen tím, že většina poslanců má ještě mnohem vyšší platy. Zmiňovaný koeficient 1,08 se totiž zvyšuje dle toho, jaké všechny funkce poslanec zastává.

Například předsedovi výboru či poslaneckého klubu se koeficient zvedá o 0,44. Plat takového poslance je pak 144 058 Kč. Předsedovi poslaneckého klubu se ale zároveň zvyšuje koeficient o 0,03 za každých započatých deset členů klubu nad rámec zákona. K daleko vyššímu zvýšení koeficientu dochází u místopředsedů komory Parlamentu, nejvíce však u samotného předsedy. Tomu se na základě jeho funkce koeficient zvyšuje o 1,82. Jeho plat tedy dosahuje částky 274 847 Kč. A to už je pro běžné občany Česka plat doslova nepředstavitelný.

K těmto platům dostávají poslanci i náhrady spojené s výkonem jejich funkce. Jedná se o výdaje na reprezentaci, dopravu do místa výkonu práce, výdaje na dopravu, stravování a ubytování při tuzemských či zahraničních cestách, dále pak i výdaje na osobního asistenta, administrativní práce či odbornou literaturu.

Velmi zajímavou kapitolou jsou ale náklady na dopravu do práce. Každý poslanec, který bydlí do 50 kilometrů od sídla Poslanecké sněmovny, dostane náhradu ve výši 40 procent platové základny. I kdyby tedy bydlel poblíž Poslanecké sněmovny, za dopravu do práce dostane každý měsíc 37 910 Kč. Z větší vzdáleností náhrady za dopravu rostou, mohou dosáhnout až 56 865 Kč, což v praxi znamená, že jen na dopravu do práce mohou dostat poslanci až o téměř 30 procent více, než je současná průměrná mzda stanovená pro rok 2024.

Přestože je základní plat poslance 102 357 Kč a většina z nich bere platy daleko vyšší, zajímavé je srovnání s lety předchozými. Ještě v roce 2014, tedy před deseti lety, byl totiž takový základní plat na úrovni 55 900 Kč, pak následovalo každoroční zvyšování. Poslanecký plat dosáhl v roce 2020 částky 90 800 Kč, po zmrazení platů došlo ke zvýšení až v roce 2023 na současnou úroveň.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz