Hlavní obsah
Finance

Koruna pokořila další historickou hranici vůči euru. Vyplatí se teď euro nakoupit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.elbpresse.de / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Koruna i přes nepříznivé prognózy České národní banky, která po ukončení intervencí předpovídala její prudký propad, stále posiluje. Euro tak můžeme dnes koupit za historicky nízkou cenu. Vyplatí se ale spořit v eurech?

Článek

Když bylo euro zavedeno jako bezhotovostní měna v roce 1999 pohyboval se jeho kurz vůči české koruně okolo 35 Kč za jedno euro. Když konečně v roce 2001 bylo euro v zemích, které jej přijaly, zavedeno i jako měna hotovostní, osciloval jeho kurz kolem 30 Kč za euro. Postupem času se však pro nás stávalo euro výhodnější a výhodnější.

Po velkém pádu eura v červenci 2008, kdy jej bylo možné nakoupit i za 23,54 Kč, což je také jeho historické minimum, se začalo stabilně s menšími či většími výkyvy držet kolem 25 až 27 Kč. Od počátku doby covidové však cena za jedno euro prakticky neustále klesá. Propad je to sice pomalý, ale jak se ukázalo v poslední době, bude atakovat jeho nejnižší historickou hodnotu. Euro k datu 9.3.2023 můžete totiž koupit za 23,62 Kč.

Foto: Misko3 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Česká republika zatím euro nepřijala, ale většina členských států Evropské unie jej má jako své platidlo. Proto, pokud se chystáte na dovolenou, je na nákup eura ta správná chvíle. Dovolenou vám to může oproti předchozím rokům výrazně zlevnit. Ale jak je to s eurem jako s investičním nástrojem? Má cenu jej koupit a držet, případně v něm spořit? Připravili jsme pro vás srovnání spoření v korunách a v eurech.

V našem srovnání budeme spekulovat na propad eura, který by v případě jeho nákupu a následného odprodeje mohl generovat zisk. Tak jak to tedy vlastně je?

Vzhledem k vysoké inflaci posledních měsíců jsou spořící účty jednotlivých bank oproti předchozím rokům velmi lukrativní. Pro srovnání jsme zvolili nejvýhodnější bankovní produkt na spoření v českých korunách, který nabízí úrok 6,15 % ročně. Pro náš příklad abstrahujeme dalších poplatků spojených s vedením účtu a dalšími poplatky.

Pokud si takto do banky uložíme 100 000 Kč a necháme je v bance po jeden rok, můžeme si jednoduchým propočtem spočítat, že právě za tento rok můžeme z tohoto účtu vybrat 106 150 Kč.

Pokud se ale rozhodneme nakoupit eura s použitím kurzu platnému k 9.3.2023 a spekulací na jeho zhodnocení o celou 1 Kč za euro, bude obdobná situace vypadat takto. Za 100 000 Kč nakoupíme eura při kurzu 23,62, obdržíme tak přibližně se zaokrouhlením na celá eura 4 234 eur. Opět je nutné uvést, že používáme kurz České národní banky a nepočítáme s poplatky za směnu.

Těchto 4 234 eur uložíme na spořící účet v eurech. Dle srovnání spořících účtu v eurech zjišťujeme, že nejvýhodnější bankovní produkt nám eura zhodnotí o 0,1 %. Po roce tak budeme schopni vybrat 4 238 eur, opět se zaokrouhlením. Všimněte si, že jsme celým ročním spořením získali jen 4 eura navíc, neboť české spořící účty v eurech nabízejí pouze minimální zhodnocení.

Těchto nově nabytých 4 238 eur proměníme zpět na koruny. Budeme přitom počítát s oslabením koruny přesně dle našeho zadání, tedy na 24,62. Tento kurz však považujeme za směnný kurz prodeje eur bance. V takovém případě obdržíme 104 340 Kč.

Výsledek celého našeho srovnání tedy záleží na výši znehodnocení české koruny, protože úrok v případě spoření v eurech je v našem měřítku prakticky zanedbatelný. Vše je tedy hrou mnoha ekonomických faktorů a náhody. Při spoření v korunách se můžeme spolehnout na úrok deklarovaný bankou, je to naše jistota. Kdo se nebojí riskovat a dle určitých prognóz uvěří velkému znehodnocení koruny, může vsadit na spoření v eurech, ale nikdy se na to, že tato situace skutečně nastane, nebude moci spolehnout.

Tak pro co byste se rozhodli vy?

Anketa

Jak hodláte naložit se svými úsporami?
Investuji je do eur a budu spekulovat
9,8 %
Budu spořit v korunách
50,9 %
Spořit nebudu, vše utratím, infalce je zlá
8,7 %
Nezbývá mi co spořit
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8578 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz