Hlavní obsah
Zdraví

Koupili jste si oblečení a před nošením ho nevyprali? Hazardujete se zdravím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Ono to tak trochu svádí. Koupím si nové oblečení, nějaký módní kousek, doma jen odstřihnu cedulku, vezmu si jej na sebe a vyrazím do města. Zní to hezky. Jenže je to ta největší chyba, jakou můžeme udělat.

Článek

Oblečení před nošením je třeba vyprat, i když je zcela nové, protože pokud to neuděláme, vážně tím ohrožujeme naše zdraví. To, že je zboží nové, totiž neznamená, že je i čisté. Každé nové oblečení je plné chemických látek stejně jako bakterií, které se do něj mohly dostat hned několika způsoby.

Zboží leží někde na skladě, kde se na něj práší. Už tady se do něj může dostat mnoho mikroorganismů. Často je zboží skladováno nevhodně, následně je pak dováženo z exotických destinací různými dopravními prostředky, kde se riziko kontaminace radikálně zvyšuje. A to není všechno.

Zboží určené k prodeji je vystaveno na prodejně, kde je taktéž vysoké riziko zachycení dalších bakterií. Prochází tu nemocní lidé, kteří na oblečení sáhnou, nebo se o něj otřou kontaminovaným oděvem. V tom nejhorším případě si daný kousek dokonce vyzkouší. A kolik lidí už si vámi zakoupené nové oblečení zkoušelo před vámi?

Právě proto je zcela nezbytné nové oblečení vyprat, jinak z toho můžeme mít v krajní případě i vážně zdravotní následky. Prvním příznakem, že jsme toto podcenili, může být například svědění kůže. Pokud se nám na těle objeví vyrážka, může to být způsobeno právě nevypraným oblečením. Zboží, které si koupíme, může být totiž plné nejrůznějších přípravků proti šatním molům a jinému hmyzu, proti plísním i proti vlhnutí. Pokud bude naše kůže náchylná na některou z těchto látek, vyrážka je na světě.

Pokud se nám taková vyrážka objeví, často si to s nošením nového nevypraného oblečení ani nespojíme a hledáme příčiny jinde. To je ale chyba. Takže jak na praní nového oblečení? Je asi logické, že když si koupíte nový kabát, tak ho nebute hned dávat do čistírny. Ale zrovna u těchto typů oblečení to zase tolik nevadí. Důležité je alespoň jednou vyprat oblečení, které je v přímém kontaktu s naší kůži. U bundy a kabátu se předpokládá, že pod ním budete mít další vrstvy oblečení, které kontaktu s kůží zcela zabrání.

Vypráním nového oblečení se navíc zbavíme zvláštního zápachu, který takové oblečení mívá. Nejlepší je oblečení poprvé vyprat s přidáním trochy octa bez použití pracího prášku či aviváže. Oblečení pak může být sice lehce cítit octem, spolehlivě však dojde k likvidaci veškerých bakterií. Navíc ocet při praní zcela nahradí aviváž, takže bude prádlo krásně jemné. Při dalším praní zápach octa zcela mizí.

To, že se u člověka žádná vyrážka neobjeví, nemusí nutně znamenat, že zboží je v pořádku a nezávadné. Člověk prostě jen nemusí být na tyto chemické látky a bakterie tolik citlivý, aby se to u něj projevilo skrze zmiňovanou vyrážku. I tak je nebezpečí kontaminace kůže a těla vysoké.

Před prvním nošením proto vždy své oblečení důkladně vyperte. Vyvarujete se tak nepříjemnostem, které by to pro vás mohlo znamenat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz