Hlavní obsah
Umění a zábava

Kramář nakoupil za první republiky francouzské umění za 5 milionů. To má dnes hodnotu 45 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Milenci od Augusta Renoira

V české Národní galerii se nachází unikátní sbírka francouzského umění, které se nám podařilo zakoupit před 100 lety. Příběh jejího nákupu je pozoruhodný, stejně jako její hodnota.

Článek

Československo mělo vždy slabost pro moderní francouzské umění počátku 20. století. Nebylo to ale rozhodně jen o umění. Československo se tím snažilo dát najevo sympatie, které chovalo k tak pokrokovému státu jako byla Francie. Zájem o její umění navíc utužoval dobré vztahy mezi národy. Za pořízením vzácné sbírky, která je teď v našem držením, může především jedna důležitá osoba Vincenc Kramář.

Bez něj by pravděpodobně k nákupu nedošlo. Vincenc Kramář byl vzdělaný muž, historik umění, ředitel Obrazárny a také vášnivý sběratel. Měl vlivné kontakty a znal se osobně s Picassem. Jeho snem bylo, že budeme jako Československá republika vlastnit sbírku francouzského umění, jejíž hodnota bude doslova nevyčíslitelná. A právě zejména díky němu se nám v roce 1923 naskytla příležitost k nákupu, jaký Československo v celé své historii už nikdy nezopakovalo. Za pět milionů korun jsme zakoupili soubor desítek obrazů, plastik i kreseb od renomovaných autorů jako Cézanne, Gauguin, van Gogh, Monet, Picasso či Renoir.

Cena pět milionů se zdá velmi nízká za díla tak slavných umělců. Jenže v té době to byly trochu jiné peníze než dnes. V dnešní hodnotě peněz by šla cena takových obrazů až do desítek miliard současných korun. Z tohoto obchodu se tak stal bezpochyby nákup století. Zmiňované obrazy byly nejprve vystaveny v Obecním domě a následně byly za takto výhodných podmínek zakoupeny se schválením prezidenta republiky T. G. Masaryka.

Jen právě díky tomuto obchodu u nás dnes můžeme obdivovat tato jedinečné díla, která byla pro svou dobu zcela zásadní. A je tomu přesně 100 let, co je máme pod naší patronací. Hodnota celé sbírky se dnes pohybuje kolem 45 miliard korun a jako Češi bychom na ni měli být právem hrdí.

Mezi nejznámější a nejcennější díla této sbírky patří nepochybně obraz Milenci od Augusta Renoira, který znázorňuje odpočívající dvojici uprostřed přírody. Obraz vyniká svými barevnými skvrnami, které se v díle rychle střídají. Renoir byl jedním z největších impresionistů, jaký kdy náš svět spatřil. A my jej máme v naší sbírce.

Pokud jste o sbírce nevěděli, můžete se na kdykoli zajít podívat. Většina z děl se nachází ve stálých expozicích Národní galerie ve Veletržním paláci. O návštěvu děl z nákupu století je stále nevšední zájem. A nejsou to jen Češi, kdo ji chodí navštěvovat. Každý rok ji navštíví mnoho turistů i ze zahraničí. Ke 100. výročí od nákupu sbírky pořádá Národní galerie i doprovodný program, který návštěvníkům historii obrazů ještě více přiblíží.

Vincenci Kramářovi se povedlo dojednat obchod, který nám zajistil nejen přízeň Francie a vzácnou sbírku s vysokou investiční hodnotou, ale umožnil nám všem vidět kousek světa v naší malé zemi. Jako kdyby nám Národní galerie ukazovala náš malý soukromý Louvre.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz