Hlavní obsah
Lidé a společnost

Legenda české písně Karel Kryl: Odešel náhle, ale i třicet let po smrti jeho odkaz stále žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Karas / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karel Kryl v roce 1990

Pokud se řekne český písničkář, který svojí tvorbou kritizuje nespravedlivý režim nebo komentuje nespravedlnosti dějící se ve společnosti, vybaví se asi každému Karel Kryl. Hrdina se se svým protestsongem postavil komunistům.

Článek

Karel Kryl se narodil v roce 1944 v Kroměříži. Už ve velmi útlém věku zažil nespravedlnost, kterou s sebou přinesl nástup komunistů k moci. Krylova rodina vlastnila tiskárnu s dlouholetou tradicí. Když byly Karlovi jen čtyři roky, komunisté před jeho zraky zničili vše, co jeho rodina tak dlouho budovala. Stroje byly rozmláceny a odvezeny na šrot. Krylovi se pak museli nuceně vystěhovat ze svého domu. Následoval život ve sklepě domu, který nebyl v příliš dobrém stavu. Přesto tíhl Kryl k uměleckému řemeslu. Brzy se stala jeho největší vášní hudba a poezie.

Hana Ulrychová byla zpěvačkou, která nazpívala první Krylovu autorskou píseň. Stalo se tak v roce 1968. Už v té době vyjadřoval Kryl nespokojenost s tehdejším režimem a kritizoval komunisty. Když 21. srpna 1968 vtrhla do Československa vojska Varšavské smlouvy, té noci napsal Kryl svůj první velký hit s názvem Bratříčku, zavírej vrátka. Jeho první deska vyšla půl roku od sovětské invaze a tato píseň byla brzy zakázána.

Přesto Kryl toužil kritizovat a chtěl v Československu něco změnit, neviděl ale jiné východisko než emigrovat. Když se v září 1969 vydal na písničkářský festival, který se konal v západním Německu, nehodlal se z této cesty už vrátit. Přes nelehké začátky se v novém domově brzy uchytil. Všechny své další desky až do sametové revoluce vydával v exilu, přesto si všechny našly cestu do Československa, kde byly povětšinou nelegálně množeny. Díky tomu se však dostaly do povědomí velkého množství odpůrců režimu a Kryl se stal jejich hrdinou.

Následně navázal Kryl spolupráci s rádiem Svobodná Evropa. Stále doufal, že se v Československu něco změní a on se bude moci vrátit a být hrdý na to, že je Čechem. Právě proto nikdy nepožádal o německé občanství. A to se mu skutečně splnilo. V listopadu 1989 se do Československa na týden podíval. Přestože to bylo zejména z důvodu účasti na pohřbu své matky, se kterou se již nestihl shledat, popisoval Kryl tento týden vždy jako jeden z nejkrásnějších v životě.

Později žil střídavě v Mnichově, později v Pasově a v Praze. Do Čech se nikdy natrvalo nevrátil, protože si v Německu našel ženu, se kterou chtěl strávit zbytek života. Přestože se mu pádem komunistického režimu v Československu splnil velký sen, v kritice neustal ani po revoluci. Kritizoval polistopadový vývoj, zejména pak snahy o rozdělení Československa na dva samostatné státy.

V roce 1994 navštívil Prahu naposledy. Dva dny po návratu do Německa prodělal srdeční příhodu. Karel Kryl zemřel 3. března toho roku ve věku 49 let. Rozloučit se s ním přišlo na čtyři tisíce lidí.

Letos je tomu tak 30 let, co odešel tento jedinečný písničkář. Jeho odkaz však v písních, které složil, žije dál. Připomíná nám, že za svobodu se musí bojovat. I on bojoval. Slovy svých písní.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz