Hlavní obsah
Víra a náboženství

Lurdy: Jak vyprávění jednoho malého děvčete udělalo z obyčejného místa baštu křesťanstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dennis Jarvis / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Místa bohatá na pamětihodnosti se těší velké oblibě u turistů a jsou za nimi schopni cestovat stovky, někdy i tisíce kilometrů. Poutní místa však mají ještě něco navíc. Často jsou totiž spojovány s nějakým zázrakem. A to lidi láká ještě víc.

Článek

Poutní místa jako místo údajného zázraku nelákají jen věřící, kteří sem přicházejí v němé úctě a obdivu, jsou hojně navštěvována i těmi, již sem putují, jen aby obdivovali krásu daného místa a možná tak trochu ze zvědavosti, zda se jim třeba poštěstí vidět něco zázračného či tajemného. Je to pro ně taková výzva.

Foto: W. Bulach / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Lurdská pevnost

Jedním z nejslavnějších poutních míst v Evropě najdeme ve městě Lurdy neboli Lourdes, které se nachází v Pyrenejích na jihu Francie nedaleko hranic se Španělskem. Dříve sem ale davy lidí neproudily kvůli údajnému zázraku. Před polovinou 19. století bylo místo navštěvováno zejména z důvodu návštěvy pevnosti, které se nad městem vypíná ze skalnatého srázu. Nazývá se Fort de Lourdes, v překladu Lurdská pevnost.

Pak ale přišel zlom. Začalo to v roce 1858. Bernadettě Soubirousové se v Lourdech údajně osmnáckrát zjevila Panna Marie. Události se začalo říkat Mariánské zjevení. Panna Marie se Bernadettě dle jejich slov nepředstavila, ale stále mluvila o nespokvrněném početí. Místní farář, kterému to Bernadetta vyprávěla, tomu zpočátku nechtěl věřit, ale právě slova o neposkvrněném početí ho přesvědčila, že jeho chráněnkyně mluví pravdu.

Foto: British Province of Carmelites / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jeskyně v Lurdách, kde mělo dojít ke zjevení Panny Marie

To, že se Ježíš Kristus narodil z neposkvrněného početí, bylo totiž uznáno za dogma až papežem Piem IX. jen čtyři roky před samotných zjevením, takže o něm Bernadetta vědět nemohla. Na místě, kde se Panna Marie Bernadettě zjevovala, se ale začaly podle tvrzení lidí dít i další zázraky. Kdo se napil z malého pramene vody, byl zázračně uzdraven. Alespoň se to v té době tak tradovalo.

Údajné zázraky začaly zajímat nejen místní, ale zvěsti se šířily rychle do širokého okolí, odtud do celé Evropy a následně i do světa. Lurdy se brzy staly hlavním poutním místem římskokatolické církve. Každou chvíli odtud přicházela zpráva o dalším zázračném uzdravení.

Foto: Llorenzi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na celý komplex v Lurdách s bazilikou postavenou nad jeskyní, kde mělo dojít ke zjevení Panny Marie

Dnes jsou Lurdy plné návštěvníků, kteří se snaží zjistit, zda jsou zvěsti o zázračnosti pramene pravdivé. Z malého pramene se lidským zásahem stal velký pramen, ze kterého tryskají tisíce galonů vody, a tak se dostane na každého. Jak zázračný ale místní pramen je, o tom si musí obrázek udělat každý návštěvník sám.

Na své si v současné době přijdou i turisté milující památky. Kolem jeskyně, kde se měl odehrát zmiňovaný zázrak, byl postaven unikátní komplex staveb o velikosti 51 hektarů. Tomuto komplexu dominuje bazilika Neposkvrněného početí Panny Marie. Jedná se nádhernou stavbu postavené mezi lety 1883 a 1889, která je stylizovaná do románského slohu. K hlavnímu vstupu do baziliky vede několik schodišť, dokonce jsou zde vybudovány i mosty připomínající staré antické viadukty. Ty však nemají žádný zásadní účel, jsou spíše zkrášlovacím prvkem celé oblasti.

Foto: bvi4092 / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Venkovní výklenky s mozaikami pod mostem vedoucím k bazilice

Nad hlavní lodí baziliky se tyčí dvě postranní věžičky a jedna vysoká věž uprostřed. Interiér baziliky v Lurdech je taktéž jedinečný. Je totiž plný úchvatných a bohatě zdobených mozaik. Není to zázrak, který si zaslouží pozornost příchozích, ale to, jak vyprávění jednoho malého děvčete dokáže z obyčejného místa udělat svatyni celého náboženství s tak monumentální kostelem, jaký nalezneme zde. Lurdy opravdu stojí za návštěvu a není možné je na žádné cestě jižní Francií vynechat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz