Hlavní obsah
Finance

Matka samoživitelka si vzala půjčku na televizi. Výši půjčky přeplatila o více jak polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexel.com

Říká se, že za hloupost si může každý sám. Do jisté míry s tím souhlasím. Přijde mi ale neetické, že firmy, které provozují nebankovní půjčky, dokážou vymámit z nemajetných a naivních lidí i poslední korunu.

Článek

Začalo to jako obyčejná patálie. Známé, budeme jí říkat paní Kateřina, vypověděla funkci její poměrně stará televize. V malém bytě bydlela jen s dcerou a svojí matkou, která nebyla příliš pohyblivá. Právě proto bylo koukání na televizi největší aktivitou její maminky. Jenže co dělat, když televize dosloužila. Na novou prostě neměla peníze. Rozhodla se proto, že si vezme půjčku, kterou bude splácet.

Zkoušela to v bance, ale vzhledem k životním nákladům ku mzdě ze zaměstnání, jí žádnou půjčku neschválili a nebyli schopni jí nabídnout ani žádnou alternativu. Začala se tedy porozhlížet po jiných možnostech, mezi něž patřily i nebankovní půjčky. Jedna z firem měla zvučné a známe jméno, reklamy na ni znala i z televize. A tak se rozhodla právě pro ni.

Úrok byl sice vyšší, ale i tak se zdál paní Kateřině přijatelný. Přeci jen 21,84 % za rok není zas tak moc a ona chce půjčku ve výši 20 000 Kč a jen na půl roku. Svými laickými počty si spočítala, že to tedy bude za půl roku jen něco přes 10 % a přeplatí jen dvě tisícovky. Výpočet je to samozřejmě chybný.

V prvé řadě je třeba se nedívat až tolik na úrokovou sazbu, ale pro toho, kdo žádá o půjčku, je nejdůležitější tzv. RPSN. Tato zkratka znamená roční procentuální sazbu nákladů. Vyjadřuje se také v procentech, ale jsou v ní zahrnuty nejen úroky, ale i veškeré další poplatky, které jsou s půjčkou spojeny. Uvádět v nabídce půjčky RPSN je povinnost toho, kdo půjčku nabízí. A paní Kateřina tam tuto sazbu samozřejmě uvedenou měla, ale jí zajímal jen úrok.

V sazbě byl zohledněn poplatek za uzavření smlouvy ve výši 20 % výše půjčky, dále pak pravidelné měsíční poplatky. Sazba RPSN byla tak vysoká, že paní Kateřina přeplatí svou půjčku o více jako polovinu. Za pouhý půl rok, kdy měla půjčených 20 000 Kč, musela zaplatit zpět 31 180 Kč. Paní Kateřina z toho byla nešťastná, ale všechny tyto podmínky byly uvedeny ve smlouvě, kterou podepsala, takže se nedalo nic dělat.

Při čtení smluv, zejména pokud se jedná právě o úvěr, je potřeba být ve střehu, obzvlášť když je uzavíráme s institucemi s nevalnou pověstí. Vždy tam může být uvedeno něco, co se nám může pěkně prodražit. Kdyby si bývala paní Kateřina přečetla smlouvu pozorněji, musela by si všimnout i nápadně vysokého RPSN, které v tomto případě činilo 601,04 %. Kdyby se na toto podezřelé číslo zeptala, musela by dostat vysvětlení a možná by s půjčkou nesouhlasila.

Takhle měla sice televizi pro svou maminku prakticky okamžitě, kromě ceny televizoru ale každý měsíc vyhazovala dvě tisícikoruny z okna, přitom podle jejich původních výpočtů to měla být jen ta jedna dvoutisícovka.

Pokud úvěrům nerozumíte, vždy se obraťte na někoho, kdo vám s nimi poradí. Ať už je to váš známý nebo odborník. Paní Kateřina později litovala, že se nás nezeptala, ale prý se styděla za to, že si musí brát půjčku na televizi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz