Hlavní obsah
Finance

Matky se budou na Silvestra snažit pozdržet porod, aby dostaly o 50 tisíc korun více. Je to správně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kelvin Agustinus / Creative Commons / pexels.com

Od 1. ledna vzroste rodičovský příspěvek ze 300 tisíc na 350 tisíc korun. Pro rodiče je to podstatné zvýšení. Pro některé až tak podstatné, že se kvůli tomu budou snažit pozdržet porod. Je to nemorální?

Článek

Rodičovský příspěvek, který mohou rodiče dítěte čerpat, byl až do letošního roku 300 tisíc korun za celé období pobírání příspěvku. Od 1. ledna 2024 se však rodičovský příspěvek zvýší ze stávající hodnoty na 350 tisíc. A to rodiče vítají. Jenže co dělat, když máte plánovaný porod kolem Silvestra?

Matky, kterým se dítě narodí před půlnocí ze Silvestra na Nový rok, stačí o jedinou minutu, mají totiž smůlu. Dostanou příspěvek v původní výši. Avšak těm, kterým se dítě narodí až po půlnoci, opět stačí o jedinou minutu, dostanou o 50 tisíc korun víc. Tento patrný rozdíl je pro některé rodiče tak zásadní, že se v případě porodu kolem půlnoci ze starého roku na nový budou snažit pozdržet porod, aby se dítě oficiálně narodila až po půlnoci.

Pozdržet porod kvůli vyššímu příspěvku na bydlení je z lékařského hlediska neetické a nemorální, takže s tím většina žadonících rodičů asi neuspěje. Existuje však způsob, který by fungovat mohl. Uprosit lékaře a zdravotnický personál, aby dítě, které se narodilo sice před půlnocí roku 2023, uvedli jako narozené po půlnoci roku 2024. Jednat se bude doslova o pár minut, takže je možné, že s k tomu někteří lékaři umluvit nechají. Umělé pozdržování porodu však razantně odmítají.

Jenže o vyšší příspěvek se nesnaží jen ženy, které mají plánovaný porod na Silvestra. Jak uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava, Ondřej Šimetka, zaznamenal v tomto ohledu žádost rodičky, jejíž plánovaný porod měl proběhnout dne 29. prosince. Ta prosila o podržení porodu tak, aby porodila až 2. ledna.

Na jednu stranu je hrozné, že jsou schopni o pozdržení porodu rodiče žádat a kvůli finančním prostředkům tak případně ohrozit i své nenarozené dítě, na druhou strany je třeba pochopit, že rozdíl ve výši příspěvku je pro některé z nich kruciální. Když se příspěvek zvyšoval naposledy, šlo o navýšení ještě razantnější. V roce 2020 se totiž zvedal o 80 tisíc, přesto k takovýmto incidentům v té době nedocházelo.

Vysvětlení je ale prosté. Na vyšší příspěvek od 1. ledna 2020 neměli nárok jen ti rodiče, kterým se dítě narodilo po půlnoci na Nový rok, ale i všichni další rodiče dětí do čtyř let, kteří příspěvek ještě nevyčerpali. Proto nebylo důvodu k pozdržování porodu nebo jiný, časovým machinacím.

Podmínky zvýšení příspěvku v roce 2024 jsou však v tomto ohledu poněkud nedomyšlené a iniciují v mysli budoucích rodičů tyto myšlenky. Ať už to totiž budou děti narozené před půlnocí 2023 nebo až po půlnoci 2024, vyrůstat budou ve stejné době a rodiče budou muset na jejich potřeby vynaložit stejné množství peněz, přestože jedni dostanou od státu o padesát tisíc korun méně. A tak z toho plyne jasná otázka. Je tohle správné?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz