Hlavní obsah
Názory a úvahy

Meteorit, který dopadl na Zemi, může zodpovědět otázku vzniku života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Akil Mazumed / Creative Commons / Pexels.com

Vznik života na Zemi je velmi složitý a fascinující proces, který stále přitahuje pozornost vědců z celého světa. Vzhledem k jeho komplexnosti se jedná o předmět neustálého vědeckého bádání a diskuzí.

Článek

V nynější době existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit, jak život na planetě Zemi vznikl. Nicméně navzdory mnohaletému výzkumu a snaze o nalezení společného řešení stále nebylo dosaženo mezi vědci konsensu.

Nyní se podíváme na nejrozšířenější teorie o vzniku života na naší planetě, mezi něž zcela jistě patří teorie samozplození. Ta předpokládá, že život na Zemi vznikl přirozeným způsobem z neživé hmoty prostřednictvím postupného procesu chemické evoluce. Tento proces pravděpodobně začal přibližně před 4 miliardami let, kdy byly podmínky na Zemi vhodné pro vznik jednoduchých organických molekul jako jsou aminokyseliny a nukleotidy, jenž v buňce přinášejí energii, skrze různé chemické reakce. Postupně se tyto molekuly stávaly složitějšími, až nakonec došlo ke vzniku prvních živých buněk. S touto hypotézou vzniku života jako první přišel filozof Aristotelés, a to již ve 4. století před naším letopočtem. Ten se domníval, že život, především hmyz, vzniká ze špíny a odpadků. Tato hypotéza byla považována za platnou až do počátku 19.století.

Další je teorie panspermie. Ta se zakládá na myšlence, že život na Zemi nemusel vzniknout zcela nezávisle, ale mohl být přinesen z jiné exoplanety. Konkrétně se předpokládá, že mikroorganismy, které jsou považovány za základ života, byly přineseny na Zemi pomocí komet či meteoritů. Tyto vesmírná tělesa mohly vznikat v okolí jiných hvězd a při svém letu vesmírem byly schopny nést mikroorganismy spolu s dalšími materiály. Po dopadu na Zemi se pak tyto organismy uchytily a vyvinuly se v komplexnější formy života, který známe dodnes.

Foto: Lisa / Creative Commons / Pexels.com

V nedávné studii se vědci z katedry věd o planetě Zemi na Royal Holloway University of London pod vedením Dr. Queenie Chanové zaměřili na biologické zkoumání meteoritu Winchcombe, který v únoru roku 2021 spadl na Zemi nedaleko hrabství Gloucestershire. Během této studie bylo zjištěno, že ve skladbě meteoritu bylo vysoké množství organických látek a asi 10 % vody. Vědci se domnívají, že právě toto by mohl být klíč ke zrodu života. Nález tohoto meteoritu je obzvláště vzácný, protože se jedná o takzvaný uhlíkatý chondritický meteorit, jenž se vyskytuje pouze ve 4 % všech dopadnutých meteoritů. I proto je téměř neuvěřitelné, že se jedná o první nalezený a mnohými očitými svědky pozorovaný meteorit na území Velké Británie za posledních třicet let.

Studium organických látek nalezených v meteoritu Winchcombe nám poskytlo cenný pohled do minulosti a ukázalo, jak jednoduché chemické procesy mohly vést ke vzniku života při formování naší sluneční soustavy. Objev těchto organických molekul, předchůdců života, nám umožnil pochopit, jak podobné materiály padaly na Zemi před vznikem života na naší planetě.

A jak podle vás vznikl život na naší planetě?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz