Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mladé dívky mění pravidla matematiky: Holky, proboha, kdo vás učil počítat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: George Becker / Creative Commons / pexels

Oblíbená sociální síť TikTok má nový fenomén. Říká se mu girl math neboli holčičí matematika. S videi na toto téma se doslova roztrhl pytel. Denně jich vznikají tisíce. Dívky si jimi obhajují svoje nákupy.

Článek

TikTok je v současné době jednou z nejoblíbenějších sociální sítí na světě. Používají ho hlavně mladí a je plný videí influencerů na všemožná témata. Novým trendem, který ale v posledních týdnech dobývá celou sociální síť, je holčičí matematika. A je to vskutku zábavné téma.

Girl Math, jak se trendu na TikToku říká, používají zejména dívky a dámy, které se skrze vlastní pravidla matematiky snaží obhájit cenu nakoupených věcí tak, aby to vypadalo, že si koupily velmi levnou věc a ještě na ní ušetřili, přestože ta stála nehorázné peníze. Dívky, které natáčí taková videa, jsou schopny ospravedlnit koupi prakticky čehokoliv. Jejich vrstevnice a další dívky a ženy jim to dokonce věří a sami tak začínají obhajovat své rozmary.

V jednom z nejslavnějších videí na toto téma vysvětluje žena před tabulí v pozici učitelky muži sedícímu v lavici, co to vlastně holčičí matematika je. V tomto videu se řeší kabelka za cenu 400 dolarů, což je v přepočtu necelých 9 tisíc korun. Muž tvrdí, že tato cena je na kabelku moc vysoká. Žena mu ale vysvětluje, že takovou kabelku bude využívat denně do práce, pojede s ní na dovolenou, bude ji mít jako baťoh na cesty. Takže ušetří za další kabelky, které se vždy hodí pouze k jedné příležitosti. Pokud by jí kabelka vydržela třeba jen jeden rok, pak je cena této kabelky na každý den roku jen něco málo přes dolar. Muž souhlasí s tím, že cena takové kabelky na den není vůbec vysoká. A to je princip trendu zvaného holčičí matematika.

To ale není všechno. Jak se trend stále rozvíjí, dívky a ženy přicházejí stále s novými omluvami. Přijde vám něco drahé, tak si kupte dárkovou poukázku nebo dárkovou kartu. Když s ní totiž potom něco koupíte, tak je to zcela zdarma. To samé tvrdí o vrácení oblečení. Když totiž něco vrátíte, dostanete zpět peníze, které už nebyly vaše. Cokoli si za ně tedy koupíte, je opět zadarmo.

Úplně absurdní je kupování vstupenek na koncerty či jiné kulturní akce. Girl math vás dokáže přesvědčit o tom, že pokud si vstupenky koupíte v předprodeji, tak v momentě, kdy se akce koná, za vstup nic neplatíte, takže to opět byla výhodná koupě. Stejně tak šaty, které stály například 500 dolarů, nemusí mít nutně tak vysokou cenu. Pokud si je na sebe vezmete pětkrát, cena takových šatů je podle holčičí matematiky pouze 100 dolarů. A to se už opravdu vyplatí.

Celá holčičí matematika vznikla jako recese, ale velmi rychle se uchytila a je z ní celosvětový trend. Snad jej budou brát dnešní mladé slečny také jen jako legraci, protože pokud skutečně začnou věřit tomu, co dívky a ženy ve videích říkají, tak se teprve máme na co těšit. A ono to možná přijde, protože dnešní mládež je obsahem na sociálních sítích velmi snadno ovlivnitelná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz