Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž si přivlastnil Měsíc. Kvůli mezeře v chartě OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bruno Scramgnon / Creative Commons / Pexels.com

Když se v osmdesátých letech tehdy více než rok nezaměstnaný Dennis Hope rozhodoval, kam se jeho pracovní život bude dál ubírat, uvědomil si, že má dobré předpoklady pro to, aby se stal úspěšným podnikatelem, a to v odvětví správy nemovitostí.

Článek

Mělo to ale malý háček: Jaké nemovitosti bude spravovat? Celý příběh začíná poněkud neuvěřitelně. Když se totiž Dennis jednoho dne podíval z okna, viděl více nevyužitého majetku, než si dokázal kdy představit. Hope ten den z okna uviděl totiž samotný Měsíc. A tak se začal rodit jeden z nejodvážnějších a nejambicióznějších podnikatelských plánů vůbec. Na základě informací, které získal na vysokoškolském kurzu politologie si vzpomněl na mezeru v chartě OSN. V dokumentech stálo, že Měsíc ani jakékoliv jiné vesmírné těleso si nemůže nárokovat ani vlastnit žádný stát či země, avšak tato mezera se nevztahovala na jednotlivce. Neváhal tedy a napsal dopis Organizaci spojených národů, ve kterém tvrdil, že Měsíc patří pouze jemu a nikomu jinému. Požádal je o případné vysvětlení právních důvodů, kvůli kterým by si jednotlivec nemohl nárokovat vlastnictví Měsíce. Nicméně nikdy nedostal na svůj dopis odpověď. A právě díky tomu vyslovil svůj záměr rozdělit a rozprodat celý Měsíc. Později se k celému incidentu vyslovila prezidentka Mezinárodního institutu vzdušného a vesmírného práva Tanja Masson-Zwaan, která pro National Geographic uvedla, že Organizace spojených národů (OSN) nikdy neodpověděla na dopis od Dennise Hopea, protože smlouva o vesmíru se vztahuje jak na všechny státy, tak na jejich občany.

Foto: Eberhard Grossgate / Creative Commons / Pexels.com

Dennis Hope se ale nikdy nedal odradit a vytrvale pokračoval ve svých podnikatelských záměrech, které zahrnovaly především rozparcelování Měsíce a jejich následný prodej. Od té doby, co začal prodávat pozemky na Měsíci, již prodal více než 611 milionů akrů. Tyto pozemky se prodávají jednotlivě s rozlohou jednoho akru za cenu 19,95 dolarů (po zaplacení „lunární daně“ a vystavení vlastnické listiny a její dopravy se cena navýšila až na částku 36,50 dolarů). Aby stimuloval poptávku, větší pozemky nabízel se slevou. Jednou prodal pozemek o rozloze 2,66 milionu akrů za 250 000 dolarů. Mezi jeho nejznámější zákazníky patří i tři bývalí prezidenti USA (George Bush, Jimmy Carter a Ronald Reagan). Hope je nejen prezidentem v Lunar Embassy, ale je taktéž prezidentem Galaktické vlády demokratické republiky, která zastupuje majitele pozemků na Měsíci a majitele dalších území ve vesmíru, která si Hope nárokuje. Tvrdí, že má nárok i na Merkur, Mars, Venuši, Jupiterův měsíc Io a Pluto. Koupěchtiví klienti si dokonce mohou koupit celé Pluto za symbolických 250 000 dolarů.

Kromě rozprodávání měsíční půdy je Hope angažovaný i v dalších otázkách týkajících se jeho podnikatelské mise „Měsíc“. V minulosti se setkal s vysokými zahraničními hodnostáři a dokonce se pokusil dosáhnout oficiálního uznání Mezinárodním měnovým fondem. Na Měsíci totiž přijal jako platnou měnu Deltu. A když se Čína vyjádřila o svém záměru vybudovat měsíční základnu, Hope neváhal a vyslovil hrozbu vůči čínské vládě.

Foto: Philippe Donn / Creative Commons / Pexels.com

Od roku 1980 zůstává nárok Dennise Hopea na vlastnictví Měsíce kontroverzní a připomíná nám, že nemůžeme brát vesmírné zdroje jako samozřejmost. Přestože etické a právní spory ohledně jeho nároku stále trvají, Dennis Hope nadále podporuje průzkum vesmíru a využívání všech jeho přírodních zdrojů.

V konečném důsledku přispěla odvážná jednání Dennise Hopea k pokroku v chápání průzkumu vesmíru a využívání jeho zdrojů. Vlády by měly pokračovat ve spolupráci, aby vytvořily komplexní dohody týkající se vlastnických práv v našem vesmíru i mimo něj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz