Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž zboural zeď ve svém domě a objevil rozsáhlé podzemní město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ahmet KAYNARPUNAR / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

I přes neúnavné úsilí historiků, hledačů pokladů a jiných nadšenců zůstanou leckdy nejen drobné poklady, ale i celá města skryta před jejich zraky po celá tisíciletí. Ovšem někdy stačí k objevu století opravdu málo.

Článek

Tak málo, jako když se jeden muž, Omer Demir z Turecka, v sedmdesátých letech minulého století rozhodl pro odstranění zdi v jeho obydlí. O tom, co zprvu objevil, neměl ani sebemenší tušení. Za zbořenou zdí se totiž nacházel tunel z něhož vedly další spletité chodby. Až následný průzkum roku 1963 poodhalil roušku tajemství. Pod obyčejným městským domem se totiž nácházela celá podzemní metropole Derinkuyu.

Tato úchvatná metropole, o které vědci z tureckého ministerstva kultury tvrdí, že její výstavba započala již někdy na přelomu sedmého a osmého století před naším letopočtem, má úctyhodnou hloubku dosahující k 80 metrům, ze kterých bylo objeveno a prozkoumáno již 18 pater. O tom, jak je podzemní město rozsáhlé, svědčí i fakt, že v něm mohlo žít až 20 000 obyvatel.

Během byzantské éry, která trvala od roku 395 do roku 1453 n. l., se město proměnilo v rozsáhlý labyrint tunelů, komor a místností s celkovou plochu 445 km2. Tato rozsáhlá síť tunelů a chodeb zahrnovala skryté vstupy, větrací šachty a studně s vodovody, aby se zde dalo přežít i bez přístupu na povrch. Kromě těchto naprosto nezbytných prostor se ve městě myslelo i na vzdělání a víru, díky čemuž byste zde našli i školu a kapli. Mezi další zajímavosti pak bezesporu patří taktéž přítomnost lisů na víno a olej či stáje.

Foto: Nevit Dilmen / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Větrací šachta v podzemí

Věří se, že původně obyvatelstvo v této oblasti využívalo měkké horniny ke skladování a uchovávání potravin při stálých a chladných teplotách. Jejich další význam pro místní lid poté spočíval v jejich obranné funkci. Zdá se, že právě to pravděpodobně zapříčinilo rozvoj těchto měst.

V případě, že by se jim nepřítel pokusil otrávit zdroj pitné vody, obyvatelé podzemního města byli schopni zamezit kontaminaci jejich rezervoáru tím, že dokázali odříznout přívod vody z vrchních pater do spodních. Další zajímavostí je, že tunely byly uzavíratelné zevnitř, a to pomocí kamenných kulovitých dveří, které se daly valit. Samotné chodby pak byly natolik úzké, že v případě vniku cizích nepřátelských vojsk by samotní vojáci museli postupovat vpřed řazeni jeden za druhým.

Foto: Nevit Dilmen / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Po staletí bylo město útočištěm pro různé lidi. První křesťané se tam ukrývali, aby unikli pronásledování Římanů, zatímco muslimové zde našli bezpečí během arabsko-byzantských válek v letech 780 a 1180. Poslední zmínky o využívání těchto tunelů spadají až do počátků dvacátého století, kdy zde ochranu před pravidelným pronásledováním vyhledávali většinou Řekové a Arméni z Kappadokie.

V provincii Nevşehir, kde se Derinkuyu nachází, můžeme nalézt i několik dalších historických podzemních měst, včetně města Kaymakli. Povětšinou se vždy jednalo o místa, která dříve sloužila jako útočiště místních obyvatel před nájezdníky. Dnes jejich zpřístupněné části můžeme obdivovat jako turisté a přitom si představovat, jaká další obdivuhodná místa stále čekají na objevení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz