Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejdražší láhev vody na světě stojí přes 2 miliony korun. Voda z ledovců vyjde na tisíce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Bez vody by na zemi nebyl život. Potřebujeme ji k životu my, zvířata, rostliny i každý živý organismus. A bereme ji jako samozřejmost. Jenže někdy může růst cena vody do astronomických výšin.

Článek

Voda většině z nás teče doma z vodovodu. Můžeme si ji kdykoli natočit do skleničky, do hrnce při vaření nebo v koupelně na naše tělo při sprchování. Voda z vodovodu je sice pitná, určitě se ale neřadí mezi to nejkvalitnější a nejzdravější, co můžeme do našeho těla dostat. Většinou obsahuje chlor, někdy i další látky, které mohou mít vliv na její chuť. Někdy se v ní nacházejí i určité nečistoty jako jsou kovy, bakterie, léčiva či pesticidy, které sice nejsou na první pohled vidět, našemu tělu ale neprospívají.

Ti, kteří si to mohou dovolit, tak volí dražší, ale kvalitnější varianty. Počínaje vodou v pet lahvích až po vodu, kde i pouhá jedna sklenice může vyjít na miliony korun. V dnešním moderním světě už můžeme vodu koupit i v recyklovatelných plastových obalech, což z ní sice činí pro někoho nedostupný luxus, na druhou stranu to ale tolik nezatěžuje životní prostředí.

V Dubaji můžete pít například vodu z grónských ledovců, jejichž stáří se odhaduje na 200 tisíc let. U této vody máte záruku absolutní čistoty. Za láhev takového nápoje ale dáte přes tisíc korun. Ještě větší raritou je voda z Havaje, která by měla mít léčivé účinky a těží se v hloubce 2 kilometrů pod povrchem. V takovém případě vyjde jedna lahev i na více než devět tisíc korun.

Přestože se nám to může zdát jako přehnaný a nedostupný luxus, už i e-shopy nabízející zboží v Česku nabízí kvalitní a mnohdy velmi drahé vody. Například na allegro.cz můžete koupit Křišťálovou vodu ve skle o obsahu 0,7 litru za více než 700 Kč.

Tyto vody jsou sice drahé, ale stále u nich platíme spíše za to, co je uvnitř, než že bychom si připláceli za jejich balení. Nejdražší voda světa prodává spíše svým vzhledem, přestože se jedná o velmi kvalitní vodu. Získává se v kalifornských horách a je bohatá na minerály. Má vysoký obsah elektrolytů a je přirozeně zásaditá.

Říká se jí Beverly Hills 90H20. Už názvem v sobě evokuje chemický vzorec vody H20, ale to, co je na ni nejdražší, je právě její obal. Láhev, v které můžeme vodu zakoupit, totiž navrhl přední světový šperkař.

Obal je ze čtrnácti karátového bílého zlata a zdobí ho dvě stě padesát černých diamantů. Zejména kvůli tomu cena takové láhve stoupá do pro běžného člověka do nepředstavitelných výšek. Zvyšuje ji ale i to, že jde o limitovanou edici. Na světě takových láhví existuje pouze devět a za jednu zaplatíte přibližně 2,3 milionu korun. Přitom pokud si vodu koupíme v obyčejné láhvi zaplatíme za dvě půllitrovky jen 9 dolarů, což v přepočtu vychází přibližně na 200 korun.

Voda je k životu opravdu nezbytná. Bez ní by na naší planetě skončil život tak, jak ho známe. A za dobrou vodu je třeba si připlatit. Kupovat ale vodu za cenu vyšší než dva miliony korun zejména kvůli jejímu balení, to už není o kvalitě vody, ale spíše o společenské prestiži. A ta naše zdraví nijak neovlivní.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Nejdražší

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz