Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejen sopka na Islandu je hrozbou. Evropu a i nás ohrožuje supervulkán u Neapole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donar Reiskoffer / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Campi Flegrei

V souvislosti s výbuchem sopky na Islandu je potřeba se ptát, zda se něco podobného nemůže stát i na pevninské části Evropy. Supervulkán Campi Flegrei je nebezpečím i pro nás a je jen otázku času, kdy vybuchne.

Článek

Výbuch sopky na Islandu bude mít jistě devastující následky pro celý ostrov. Pevninské Evropy, zejména pak naší republiky, se zas až tolik nedotkne. Přeci jen vzdušná vzdálenost mezi Prahou a Islandem je kolem dvou a půl tisíce kilometrů. Celou Evropu i s Českem ale ohrožuje více supervulkán, který je vzdálen jen jeden tisíc kilometrů. Říká se mu Campi Flegrei a najdeme ho u Neapole.

Campi Flegrei neboli Flegrejská pole je vulkanická kaldera obřích rozměrů. V průměru měří kolem 13 kilometrů. Dvě největší erupce tohoto vulkánu se odehrály před mnoha tisíci lety, takže si lidé, kteří se na místě usadili, mysleli, že již není aktivní. Pak ale přišla erupce sousedního vulkánu, Vesuvu, který v roce 79 našeho letopočtu zničil starověká města Pompeje a Herculaneum. Vesuv se však nachází ve vzdálenosti 35 kilometrů od Campi Flegrei, není tedy přímým ohrožením pro Neapol. To ale Campi Flegrei rozhodně je, protože se nachází přímo na okraji tohoto italského velkoměsta.

Kdyby tato kaldera explodovala, mělo by to katastrofální následky, neboť by to s největší pravděpodobností zahubilo všech 360 tisíc lidí, kteří žijí přímo uvnitř této kaldery, a ohrozilo i ty, kteří žijí v její bezprostřední blízkosti, což je okolo jednoho a půl milionu dalších obyvatel. I pro ty by to mělo fatální následky.

Když vulkán vybuchl poprvé, to bylo před 39 tisíci lety, jednalo se o jednu z největších erupcí v historii naší planety. Tato exploze bývá přirovnávána k dopadu asteroidu na zem. Naposledy došlo k erupci v 16. století, ta však byla o poznání slabší. Jinak by dnes Itálie nevypadala tak, jak vypadá. Christopher Kilburn se před několika lety ve své studii Campi Flegrei věnoval. Vědec upozorňoval, že Flegrejská pole jsou časovaná bomba, neboť prakticky neustále dochází ke ztenčování jejich sopečného příkrovu. Čím tenčí takový příkrov je, tím je vulkán náchylnější k explozi. Nyní je podle tohoto vulkanologa Campi Flegrei naplněn k prasknutí. Je tedy spíš jen otázkou času, kdy k explozi dojde. To může být zítra, ale může to být klidně také za sto let. Vše to závisí na mnoha dalších faktorech.

Campi Flegrei zkoumají vědci už po desetiletí. Jejich studie se v podstatě problému shodují, avšak někteří v minulosti navrhovali extrémní řešení, jak sopce zabránit v explozi, a to navrtáním tunelu k magmatické kapse a její následné zchlazení vodou. Jenže při takto nebezpečném pokusu si nikdo nemůže být jistý tím, že by se výbuch celého vulkánu jen neuspíšil.

Pokud by ale k výbuchu skutečně došlo, pak to bude mít nedozírné následky pro velkou část Itálie, kterou by to zcela zdevastovalo. Došlo by také k radikální změně klimatu v Evropě a ovlivnilo by to i celosvětové klima. V 6. století našeho letopočtu zažila Evropa po výbuchu několika sopek sopečnou zimu, kdy se výrazně ochladilo, což mělo postupně za následek miliony mrtvých. Stejný dopad by mohl mít i výbuch Campi Flegrei.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz